Kruchy placek z konfiturą owocowo-kakaową, serowymi kleksami i cynamonową pianką

0 (0 ocen)

Proste kruche ciasto z niebanalnymi warstwami. Pyszna konfitura ze smażonych porzeczek i rabarbaru, z dodatkiem kakao. Do tego kleksy z masy serowej i pianka cynamonowa. Ciasto ładnie się prezentuje i smakuje równie dobrze. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    5 szklanek mąki pszennej
    400 g miękkiego masła lub margaryny
    7 żółtek
    1 szklanka cukru
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Konfitura:
    400 g czerwonych porzeczek
    300 g rabarbaru
    2/3 szklanki cukru
    3 łyżeczki kakao naturalnego
    1/2 łyżeczki imbiru mielonego

    Masa serowa:
    250 g twarogu półtłustego 4%
    1 jajko
    1 opakowanie cukru waniliowego (8g)
    3 łyżeczki kaszy manny

    Pianka:
    7 białek (schłodzone w lodówce)
    1/2 szklanki cukru
    2 opakowania budyniu bez cukru o smaku śmietankowym (na 1/2 L mleka każde)
    1 łyżka cynamonu mielonego
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruchy placek z konfiturą owocowo-kakaową, serowymi kleksami i cynamonową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruchy placek z konfiturą owocowo-kakaową, serowymi kleksami i cynamonową pianką 1. Do garnka włożyć porzeczki, pokrojony rabarbar, cukier i imbir - smażyć 10 min, często mieszając.
  • Kruchy placek z konfiturą owocowo-kakaową, serowymi kleksami i cynamonową pianką 2. Wsypać kakao i smażyć kolejne 10 min, także mieszając. Konfiturę wystudzić.
  • Kruchy placek z konfiturą owocowo-kakaową, serowymi kleksami i cynamonową pianką 3. Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść. Połową masy wylepić formę (24 x 42) wyścieloną papierem do pieczenia. Piec 15 min (180 st. C).
  • Kruchy placek z konfiturą owocowo-kakaową, serowymi kleksami i cynamonową pianką 4. Formę wyjąć z piekarnika. Na podpieczonym spodzie rozsmarować konfiturę. Następnie nałożyć kleksy z masy serowej, którą należy przygotować, mieszając wszystkie składniki.
  • Kruchy placek z konfiturą owocowo-kakaową, serowymi kleksami i cynamonową pianką 5. Na piankę białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Wsypać cukier, cynamon i oba opakowania proszku budyniowego. Chwilę ubijać. Masę wyłożyć na konfiturę i kleksy serowe.
  • Kruchy placek z konfiturą owocowo-kakaową, serowymi kleksami i cynamonową pianką 6. Pozostałą połowę ciasta równomiernie przykryć wierzch piany, skubiąc na nią ciasto.
  • Kruchy placek z konfiturą owocowo-kakaową, serowymi kleksami i cynamonową pianką 7. Formę ponownie włożyć do piekarnika. Piec jeszcze 45 - 50 min (180 st. C).

Porady

Do przygotowania konfitury można wykorzystać owoce mrożone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować