Kruchy placek jogurtowo - gruszkowy

0 (0 ocen)

Klapsy, konferencje mogę jeść i jeść bez ograniczeń

Składniki:

  • Ciasto : 25 dkg mąki pszennej, 15 dkg masła, 8 dkg cukru pudru, jajko, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, tłuszcz i bułka tarta do formy


    Krem : 4 łyżeczki żelatyny, 4 łyżki wody, szklanka jogurtu naturalnego, 2 szklanki śmietany kremówki 36 %, 15 dkg cukru, 4 łyżki soku z cytryny


    Na wierzch : 50 dkg gruszek, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki czekolady w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruchy placek jogurtowo - gruszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych i skropić sokiem z cytryny. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, owinąć je w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki tortownicy, ponakłuwać widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 230 stopni przez około 20 minut, aż nabierze złocistego koloru, ostudzić.
    Żelatynę zalać 4 łyżkami wody, podgrzać do rozpuszczenia żelatyny i połączyć z jogurtem . Śmietankę ubić z cukrem, wymieszać z sokiem z cytryny oraz jogurtem połączonym z żelatyną. Poczekać, aż lekko stężeje. Na ostudzonym cieście posypanym czekoladą, ułożyć gruszki, zalać je tężejącym kremem i posypać znów czekoladą.

Porady

Twarde odmiany gruszek należy po pokrojeniu podgotować w posłodzonej wodzie przez 2 -3 minuty i osączyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować