Kruchy placek jogurtowo - gruszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych i skropić sokiem z cytryny. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, owinąć je w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki tortownicy, ponakłuwać widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 230 stopni przez około 20 minut, aż nabierze złocistego koloru, ostudzić.
Żelatynę zalać 4 łyżkami wody, podgrzać do rozpuszczenia żelatyny i połączyć z jogurtem . Śmietankę ubić z cukrem, wymieszać z sokiem z cytryny oraz jogurtem połączonym z żelatyną. Poczekać, aż lekko stężeje. Na ostudzonym cieście posypanym czekoladą, ułożyć gruszki, zalać je tężejącym kremem i posypać znów czekoladą.
Porady
Twarde odmiany gruszek należy po pokrojeniu podgotować w posłodzonej wodzie przez 2 -3 minuty i osączyć.
Komentarze