Ciasto Kruchy orzeszek z karmelem i kremem cappuccino na biszkopcie

  • wyświetlono: 5406 |
  • dodany do książki kucharskiej: 36 |
  • polecenia: 0

Puszysty kakaowy biszkopt w ciekawym połączeniu z kruchym ciastem posypanym orzechami włoskimi. Całość wieńczy krem cappuccino oraz karmel. Niezmiernie udane ciasto mojego pomysłu:)

juchab
  • 50min

Składniki

Blaszka o wymiarach 25x40cm
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
0,5 szklanki oleju
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto kruche z orzechami:
250g mąki
80g cukru pudru
100g zimnego masła
1 jajko
3 łyżki gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g orzechów włoskich

Krem cappuccino:
500ml mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
250g masła
5 łyżek kawy cappuccino o smaku orzechowym

Dodatkowo:
Puszka karmelu
150g orzechów włoskich – podprażyć je w piekarniku lub na suchej patelni.

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Kruchy orzeszek z karmelem i kremem cappuccino na biszkopcie

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, nie przerywając miksowania dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem i kakao – wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stopni ok. 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika ,,rzucić o ziemie”. To znaczy opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Ciasto kruche z orzechami: Orzechy lekko rozdrobnić nożem . Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto, rozwałkować i przełożyć na blaszką pokrytą papierem do pieczenia. Orzechami posypać ciasto, dokładnie je w niego wgniatając. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut, do zrumienienia.
  • 3. Krem cappuccino: Odlać 0,5 szklanki mleka i rozmieszać w niej obie mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozrobione w mleku mąki, zagotować. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą masę. Podzielić ja na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3, do większej dodać kawę i dokładnie utrzeć mikserem.
  • 4. Przełożenie:
    Biszkopt posmarować całym kremem z cappuccino, wyłożyć ciasto kruche orzechami na dół. Posmarować go 2/3 masy karmelowej. Położyć na nim biszkopt, który należy posmarować jasną masą. Posypać ją zimnymi orzechami. Pozostały karmel podgrzać w kąpieli wodnej, gdy stanie się płynny polać nim orzechy. Ciasto włożyć do lodówki do następnego dnia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodyszkola_babciorzechy włoskie karmel cappuccino kakao

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowe z kremem krakersowym i solonym karmelem

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Ciasto czekoladowe z kremem krakersowym i...

Każdy z nas od czasu do czasu lubic...

image-0yeyogg

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto orzeszek

Ciasto robi furorę na każdej imprezie,...

Pyszne ciasto na biszkopcie

Dodane przez: zzewa

ciasto na biszkopcie z galaretką

Bardzo smaczne ciasto dosłownie...

Orzechowa pychotka cappuccino

Dodane przez: Świat Wypieków

Ciasto orzechowa pychotka z kremem cappuccino

To ciasto to moja wariacja na temat...

porcja ciasta

Dodane przez: antrea

ciasto szefa na biszkopcie

Idealne ciasto... kremy i toffi...


Budyniowe na biszkopcie z winogronem i truskawkowym musem

Dodane przez: Martyna1991

Ciasto budyniowe na biszkopcie z winogronem...

Cienki biszkopt , budyniowa masa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.