Kruchy mazurek z marmoladą wiśniową i mlecznym kremem

5 (11 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Taki mazurek wspaniale zaprezentuje się na świątecznym stole . Ucieszy biesiadników i smakiem , i wyglądem :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche :
    2 szklanki mąki pszennej+do podsypania
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    200 g masła
    2 jajka
    4 łyżki śmietany 18 %
    6 łyżek cukru pudru
    1 łyżka cukru z ekstraktem wanilii
    1 szczypta soli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa mleczna :
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mleka 3,2%
    1 cukier waniliowy
    250 g masła
    2 szklanki mleka w proszku
    Dodatkowo:
    300 g marmolady wiśniowej
    50 g czekolady mlecznej
    2-3 łyżki mleka 3,2%
    blacha wyłożona papierem do pieczenia - 24 cm . x 42 cm .
    Dekoracja - u mnie mielone orzechy , cukrowe jajeczka
Wystaw ocenę:

5 (11 ocen)

Zobacz również:

Mazurek

Kruchy mazurek z marmoladą wiśniową i mlecznym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruchy mazurek z marmoladą wiśniową i mlecznym kremem 1. Składniki ciasta zagniatam , dzielę na pół . Jedną część podsypuję mąką , wałkuję , wykładam dno blachy , smaruję marmoladą .
    Pozostałe ciasto rwę na kawałeczki prosto na ciasto z marmoladą .
    Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni , piekę około 35 minut na rumiano , studzę .
  • Kruchy mazurek z marmoladą wiśniową i mlecznym kremem 2. Mleko , cukier , cukier z wanilią , mieszam , podgrzewam do zagotowania , studzę .
    Masło miksuję na puch , dodaję wystudzoną masę , miksuję , do zważonej masy dodaję mleko w proszku , miksuję na puszysty krem .
    Masę wykładam na kruche ciasto , smaruję , odstawiam do lodówki na około trzy godziny .
  • Kruchy mazurek z marmoladą wiśniową i mlecznym kremem 3. Czekoladę podgrzewam z mlekiem , mieszam . Czekoladę przelewam do rożka z papieru do pieczenia , odcinam końcówkę , dekoruję mazurek . Całość posypuję mielonymi orzechami , dekoruje cukrowymi jajeczkami , odstawiam do chłodu .

Porady

Mazurek możemy udekorować wedle własnych upodobań , i tak będzie najładniejszy bo zrobiony samodzielnie :) U mnie szklanka to 250 ml .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować