Kruchy budyniowiec z truskawkami i migdałową bezą

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min

Ciasto puszyste z gęstym kremem,słodką bezą i migdałami, przełamane konfiturą truskawkową,proste do wykonania,podzielne, zawsze się udaje i co najważniejsze jest pyszne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na ciasto kruche:
    460 g mąki tortowej
    110 g cukru
    200 g margaryny
    6 żółtek
    1 opakowanie cukru waniliowego
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g płatków migdałowych
    na bezę:
    6 białek
    200 g cukru
    na krem budyniowy:
    2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
    900 ml mleka
    80 g cukru
    300 g masła
    dodatkowo:
    500 g konfitury truskawkowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruchy budyniowiec z truskawkami i migdałową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. przygotować ciasto kruche:
    Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito,dodać cukier,cukier waniliowy,miękką margarynę oraz żółtka,składniki połączyć do uzyskania jednolitej masy ,następnie szybko zagnieść.
    przygotować bezę:
    Białka ubić na sztywną pianę,dodając stopniowo cukier.
    Zagniecione ciasto podzielić na dwie części,jedną część ciasta rozwałkować,przełożyć na blaszkę o wymiarach 24x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia,posmarować połową konfitury truskawkowej oraz połową ubitych białek i posypać połową płatków migdałowych.
    Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
    W ten sam sposób przygotować i upiec drugi placek,odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • 2. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu dodając cukier,całkowicie wystudzić.
    Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i ciągle miksując dodawać stopniowo przestudzony budyń.
    Masę wyłożyć na jeden wystudzony placek,wyrównać,przykryć drugim plackiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować