Ciasto puszyste z gęstym kremem,słodką bezą i migdałami, przełamane konfiturą truskawkową,proste do wykonania,podzielne, zawsze się udaje i co najważniejsze jest pyszne.
1 godz. 30 min
Składniki:
na ciasto kruche:
460 g mąki tortowej
110 g cukru
200 g margaryny
6 żółtek
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g płatków migdałowych
na bezę:
6 białek
200 g cukru
na krem budyniowy:
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
900 ml mleka
80 g cukru
300 g masła
dodatkowo:
500 g konfitury truskawkowej
Kruchy budyniowiec z truskawkami i migdałową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.przygotować ciasto kruche:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito,dodać cukier,cukier waniliowy,miękką margarynę oraz żółtka,składniki połączyć do uzyskania jednolitej masy ,następnie szybko zagnieść.
przygotować bezę:
Białka ubić na sztywną pianę,dodając stopniowo cukier.
Zagniecione ciasto podzielić na dwie części,jedną część ciasta rozwałkować,przełożyć na blaszkę o wymiarach 24x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia,posmarować połową konfitury truskawkowej oraz połową ubitych białek i posypać połową płatków migdałowych.
Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
W ten sam sposób przygotować i upiec drugi placek,odstawić do całkowitego ostygnięcia.
2.Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu dodając cukier,całkowicie wystudzić.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i ciągle miksując dodawać stopniowo przestudzony budyń.
Masę wyłożyć na jeden wystudzony placek,wyrównać,przykryć drugim plackiem.
Komentarze