Krucho- drożdżowy jabłecznik z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ciasto: Mąkę łączę z margaryną i pokruszonymi drożdżami. Dodaję żółtka, cukier, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie części. Jedną cześć dzielę na mniejsze kawałki i wkładam do zamrażalnika. Drugą cześć ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm.
3. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Owoce układam na cieście na blaszce. Posypuję cynamonem i cukrem waniliowym.
4. Pianka: Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier, mąkę ziemniaczaną i kisiel. Jeszcze chwilę ubijam. Pianę wykładam na jabłka.
5. Na wierzch ciasta ścieram ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto piekę około 50 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.
Komentarze