Krucho- drożdżowy jabłecznik z pianką

4.5 (2 ocen)

  • 35 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Idealny deser do porannej kawy. Każdemu będzie smakować.

  • 35 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    500g mąki,
    1 kostka margaryny Kasi,
    5 żółtek,
    1/2 szklanki cukru,
    2 łyżki śmietany 18%,
    20g drożdży świeżych,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    Pianka:
    5 białek,
    1/2 szklanki cukru,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    1 łyżka kisielu o dowolnym smaku,
    Dodatkowo:
    1,5 kg jabłek.
    2 łyżeczki cynamonu,
    1 opakowanie cukru waniliowego.
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Krucho- drożdżowy jabłecznik z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto: Mąkę łączę z margaryną i pokruszonymi drożdżami. Dodaję żółtka, cukier, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie części. Jedną cześć dzielę na mniejsze kawałki i wkładam do zamrażalnika. Drugą cześć ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm.
    3. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Owoce układam na cieście na blaszce. Posypuję cynamonem i cukrem waniliowym.
    4. Pianka: Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier, mąkę ziemniaczaną i kisiel. Jeszcze chwilę ubijam. Pianę wykładam na jabłka.
    5. Na wierzch ciasta ścieram ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto piekę około 50 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować