Ciasto krucho-drożdżowe z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

smaczne ciasto z sezonowymi owocami

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • mąka 2,5 szklanki
    drożdże 1/2 łyżeczki
    cukier 1/2 szklanki
    jajka 3 szt.
    margaryna 200 gr
    jabłka 1,5 kg
    cukier puder do posypania

Ciasto krucho-drożdżowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieram ,kroję na plastry, duszę z dodatkiem 3 łyżek cukru( można dodać cynamon lub rodzynki),do miski wbijam jajka dodaję suche drożdże mieszam .Na blat przesiewam mąkę którą siekam z zimną margaryną następnie wlewam jajka z drożdżami dodaję resztę cukru szybko zagniatam ciasto .Formę na ciasto smaruję masłem i posypuję bułką tartą
    z ciasto odrywam kawałek wielkości pięści ( na górę ciasta- kwiatki ) ciastem wyklejam dno formy,piekarnik nagrzewam do 180 stopni ,wkładam ciasto na 10 minut następnie na podpieczony spód kładę jabłka ,resztę ciasta rozwałkować i za pomocą foremki wykrawać np. kwiatki .układać na jabłkach piec 40-50 minut w temp.180 stopni po ostudzeniu posypać cukrem pudrem .

Porady

zamiast jabłek można użyć innych owoców np.wiśnie ,porzeczki lub truskawki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy