Ciasto krucho-drożdżowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieram ,kroję na plastry, duszę z dodatkiem 3 łyżek cukru( można dodać cynamon lub rodzynki),do miski wbijam jajka dodaję suche drożdże mieszam .Na blat przesiewam mąkę którą siekam z zimną margaryną następnie wlewam jajka z drożdżami dodaję resztę cukru szybko zagniatam ciasto .Formę na ciasto smaruję masłem i posypuję bułką tartą
z ciasto odrywam kawałek wielkości pięści ( na górę ciasta- kwiatki ) ciastem wyklejam dno formy,piekarnik nagrzewam do 180 stopni ,wkładam ciasto na 10 minut następnie na podpieczony spód kładę jabłka ,resztę ciasta rozwałkować i za pomocą foremki wykrawać np. kwiatki .układać na jabłkach piec 40-50 minut w temp.180 stopni po ostudzeniu posypać cukrem pudrem .
Porady
zamiast jabłek można użyć innych owoców np.wiśnie ,porzeczki lub truskawki.
Komentarze