Krucho- drożdżowe rogaliki z powidłami

4.5 (154 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Delikatne, bardzo kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 850g mąki krupczatki
    300g masła lub margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100g drożdży
    3 żółtka
    5 łyżek cukru
    1 szkl kwaśnej śmietany
    1/2 buteleczki aromatu waniliowego
    1/2 łyżeczki soli
    powidła śliwkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Ciastka Rogaliki Powidła

Krucho- drożdżowe rogaliki z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać proszek do pieczenia , dodać rozmieszane w śmietanie drożdże, żółtka, sól, cukier, aromat.
    Wyrobić gładkie ciasto, wstawić na około 3 godziny do lodówki.
    Ciasto podzielić na 5 części, rozwałkować, kroić trójkąty, smarować powidłami, formować rogaliki, odstawić do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte rogaliki smarować roztrzepanym jajkiem, piec na złoty kolor.
    Po upieczeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować