Krucho-drożdżowe rogaliki z pieczarkami, porem i czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesypać do miski, dodać pokruszone drożdże, śmietanę, jajko, sól oraz margarynę. Zagnieść ciasto. Ciasto dodatkowo można schłodzić w lodówce przez godzinę, ale ja wałkowałam od razu. Wyrobione ciasto podzielić na 4 części.
2.Pieczarki umyć (ja nigdy nie obieram) pokroić w drobną kostkę razem z porem. W głębszej patelni lub garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę oraz pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem, dodać zioła i suszony czosnek. Smażyć do odparowania wody. Dodatkowo można zlać na sito, wtedy będziemy pewni że woda ucieknie. Farsz wystudzić.
3.Każdą część ciasta rozwałkować na okrągły placek, posypując lekko mąką i przeciąć na 8 części (trójkąty , jak pizzę) Na szerszą część kłaść łyżeczkę farszu i zwijać rogaliki.
4.Gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać suszonym czosnkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec na złoty kolor przez ok 15-20 min.
Komentarze