Krucho-drożdżowe rogaliki z pieczarkami, porem i czosnkiem niedźwiedzim

4.5 (159 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Proste i szybkie w przygotowaniu. Rewelacyjnie aromatyczne. Nie czerstwieją na drugi dzień.

Składniki:

  • CIASTO
    4 szklanki mąki pszennej
    250 g margaryny
    1 jajko
    1 szklanka śmietany 18%
    szczypta soli
    35 g świeżych drożdży

    FARSZ
    ok 0,5-0,7 kg pieczarek
    1 por (biała część)
    sól
    pieprz
    siekana natka pietruszki lub majeranek
    2-3 łyżki oleju do smażenia
    1 łyżka suszonego czosnku nieźwiedziego

    Dodatkowo
    1 jajko do smarowania rogalików
    suszony czosnek niedźwiedzi do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Krucho-drożdżowe rogaliki z pieczarkami, porem i czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krucho drożdżowe rogaliki z pieczarkami, porem i czosnkiem niedźwiedzim 1. Mąkę przesypać do miski, dodać pokruszone drożdże, śmietanę, jajko, sól oraz margarynę. Zagnieść ciasto. Ciasto dodatkowo można schłodzić w lodówce przez godzinę, ale ja wałkowałam od razu. Wyrobione ciasto podzielić na 4 części.
  • Krucho drożdżowe rogaliki z pieczarkami, porem i czosnkiem niedźwiedzim 2. Pieczarki umyć (ja nigdy nie obieram) pokroić w drobną kostkę razem z porem. W głębszej patelni lub garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę oraz pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem, dodać zioła i suszony czosnek. Smażyć do odparowania wody. Dodatkowo można zlać na sito, wtedy będziemy pewni że woda ucieknie. Farsz wystudzić.
  • Krucho drożdżowe rogaliki z pieczarkami, porem i czosnkiem niedźwiedzim 3. Każdą część ciasta rozwałkować na okrągły placek, posypując lekko mąką i przeciąć na 8 części (trójkąty , jak pizzę) Na szerszą część kłaść łyżeczkę farszu i zwijać rogaliki.
  • Krucho drożdżowe rogaliki z pieczarkami, porem i czosnkiem niedźwiedzim 4. Gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać suszonym czosnkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec na złoty kolor przez ok 15-20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować