Krucho-drożdżowe rogaliki z kajmakiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto krucho-drożdżowe: Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować, aż mikser odmówi posłuszeństwa. Wtedy zagnieść ciasto rękami. W razie potrzeby dodać jeszcze łyżkę jogurtu lub dosypać mąki. Z ciasta uformować kulę i owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.
2.W międzyczasie przygotować masę kajmakowo-orzechową: Kajmak wymieszać z posiekanymi orzechami.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i pokroić w podłużne trójkąty. Na każdym trójkącie w jego szerszej części ułożyć po łyżeczce masy kajmakowo-orzechowej. Zwijać w kierunku wierzchołka trójkątów. Uformowane rogaliki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić 15 minut w lodówce.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez ok. 15-20 minut na złoty kolor. Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Następnie wysmarować odrobiną masy kajmakowej i posypać posiekanymi orzeszkami. Smacznego!
Komentarze