Krucho-drożdżowe rogaliki z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Krucho-drożdżowe rogaliki z czekoladą to fajna propozycja do kawki ;)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg mąki,
    pół szklanki cukru,
    2 jajka,
    1 kostka masła roztopionego,
    5 czubatych łyżek kwaśnej śmietany,
    20 g drożdży,
    mleczna czekolada.

Krucho-drożdżowe rogaliki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę lekko podgrzewamy.
    Do śmietany dodajemy drożdże i cukier, mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
    Ciasto owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na minimum godzinę.

    Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na kształt koła i wycinamy 8 trójkątów. Na każdy trójkąt wykładamy kostkę czekolady i zwijamy ruloniki tworząc rogaliki.

    Rogaliki wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-25 minut w 190 stopniach do zrumienienia.

    Upieczone posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego ;)

Porady

Czekoladę możemy zastąpić ulubioną konfiturą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy