Krucho-drożdżowe rogali mogą być nadziewane marmoladą lub gęstym budyniem. W każdej wersji są bardzo smaczne i długo zachowują świeżość. Z tej porcji wychodzi bardzo dużo rogalików.
Krucho-drożdżowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko lekko podgrzać i rozmieszać w nim drożdże wraz z 1 łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki. Tak przygotowany zaczyn pozostawić do wyrośnięcia.
2.Na stolnicę wsypać mąkę, dodać wszystkie pozostałe składniki oraz wyrośnięty zaczyn i wszystko siekać nożem, a następnie zagnieść ciasto.
3.Gotowe ciasto rozwałkować i wycinać koła, które następnie podzielić na 8 części. Na każdą część nakładać marmoladę lub budyń i zawijać rogaliki.
4.Gotowe rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować je roztrzepanym jajkiem i piec w temp. 180 st aż nabiorą pięknego złotego koloru.
Komentarze