Paszteciki w formie rogalików. Świetnie się sprawdziły do barszczyku. Są pikantne i wyraziste w smaku. Ciasto bardzo proste, bez robienia zaczynu, bez komplikacji i bez nerwów. Wyjdą każdemu. Rodzaj farszu można modyfikować.
Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
1 jajko
1 szklanka śmietany 18%
szczypta soli
35 g świeżych drożdży
Farsz:
0,5 kg kaszanki
2 średnie cebule lub 1 wielka
łyżka suszonego majeranku
2 łyżki wina czerwonego półwytrawnego
2 średnie winne jabłka
sól
pieprz świeżo mielony
szczypta chili w proszku
Dodatkowo:
jajko do smarowania pasztecików
majeranek do posypania
Krucho drożdżowe paszteciki z kaszanką, cebulą, jabłkiem i majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesypać do miski, dodać pokruszone drożdże, śmietanę, jajko, sól oraz margarynę. Zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią by nie wysychało i wstawić na ok 2 godziny do lodówki.
2.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju z dodatkiem soli. Z kaszanki zdjąć osłonę i pokroić w plastry, dodać do cebuli i wymieszać. Całość chwilę dusić aż kaszanka całkowicie się rozpadnie i powstanie masa. Doprawić solą, pieprzem, chili, dodać wino, majeranek i jabłka obrane i starte na tartce o grubych oczkach. Całość chwilę smażyć aż wino odparuje. Wystudzić.
3.Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść, uformować wał i podzielić na 4 równe części. Każdą część ciasta rozwałkować na okrągły placek, posypując lekko mąką i przeciąć na 8 części (trójkąty , jak pizzę) Na szerszą część kłaść łyżeczkę farszu i zwijać rogaliki.
4.Gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać majerankiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec na złoty kolor przez ok 15-20 min.
Komentarze