Krucho drożdżowe paszteciki z kaszanką, cebulą, jabłkiem i majerankiem

4.5 (200 ocen)

Paszteciki w formie rogalików. Świetnie się sprawdziły do barszczyku. Są pikantne i wyraziste w smaku. Ciasto bardzo proste, bez robienia zaczynu, bez komplikacji i bez nerwów. Wyjdą każdemu. Rodzaj farszu można modyfikować.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki pszennej
    250 g margaryny
    1 jajko
    1 szklanka śmietany 18%
    szczypta soli
    35 g świeżych drożdży

    Farsz:
    0,5 kg kaszanki
    2 średnie cebule lub 1 wielka
    łyżka suszonego majeranku
    2 łyżki wina czerwonego półwytrawnego
    2 średnie winne jabłka
    sól
    pieprz świeżo mielony
    szczypta chili w proszku

    Dodatkowo:
    jajko do smarowania pasztecików
    majeranek do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Paszteciki Pasztet

Krucho drożdżowe paszteciki z kaszanką, cebulą, jabłkiem i majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesypać do miski, dodać pokruszone drożdże, śmietanę, jajko, sól oraz margarynę. Zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią by nie wysychało i wstawić na ok 2 godziny do lodówki.
  • 2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju z dodatkiem soli. Z kaszanki zdjąć osłonę i pokroić w plastry, dodać do cebuli i wymieszać. Całość chwilę dusić aż kaszanka całkowicie się rozpadnie i powstanie masa. Doprawić solą, pieprzem, chili, dodać wino, majeranek i jabłka obrane i starte na tartce o grubych oczkach. Całość chwilę smażyć aż wino odparuje. Wystudzić.
  • Paszteciki z kaszanką 3. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść, uformować wał i podzielić na 4 równe części. Każdą część ciasta rozwałkować na okrągły placek, posypując lekko mąką i przeciąć na 8 części (trójkąty , jak pizzę) Na szerszą część kłaść łyżeczkę farszu i zwijać rogaliki.
  • Paszteciki z kaszanką 4. Gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać majerankiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec na złoty kolor przez ok 15-20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować