Krucho Drożdżowa Rolada Z Nadzieniem Jak Na Rogale Świętomarcińskie

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

W tym roku nie piekę rogali Świętomarcińskich, za to postanowiłam upiec pyszną i dość prosta w przygotowaniu roladę z nadzieniem jak na rogale Marcińskie. Wyszła przepyszna, roboty z nią o połowę mniej ba nawet można masę zrobić jednego dnia (bez ubitej piany i dodanej) i schować do lodówki, a dopiero drugiego dnia zagnieść ciasto i upiec roladę.

Polecam wszystkim, bez obaw się Wam upiecze ;)

  • 3 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na jedną spora roladę





    Ciasto:



    200 g mąki pszennej
    15 g drożdży świeżych
    1 jajko kl L (odrobina białka do posmarowania ciasta)
    1 żółtko
    40 g masła
    50 g cukru pudru
    1 czubata łyżka śmietany 18 %
    esencja waniliowa


    Masa z białego maku:

    200 g białego maku
    1 białko
    1 łyżka masła
    80 g cukru
    3 łyżki miodu
    2 łyżki mielonych drobno migdałów (może być mąka migdałowa)
    skórka pomarańczowa
    namoczone rodzynki z żurawiną
    aromat migdałowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada

Krucho drożdżowa rolada z nadzieniem jak na rogale świętomarcińskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa z maku



    1. Mak wsypujemy do garnka i zalewamy wrzącą wodą tak aby wody było ponad mak i gotujemy na najmniejszym ogniu, czasami mieszając przez około 30 min. Następnie odsączamy go na sicie wyłożonym gazą. Na czas przygotowania ciasta odstawiamy mak na bok aby mógł swobodnie odsączyć się.

    2. Odsączony mak, mielimy w maszynce na najmniejszych oczkach trzy razy ( ja zmieliłam dwa gdyż lubię aby mak był bardziej wyczuwalny)

    3. W garnuszku rozpuszczamy miód z masłem, cukrem i dodajemy do maku. Dodajemy także zmielone migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową, oraz parę kropel aromatu migdałowego.

    Na sam koniec ubijamy białko na sztywno i dodajemy do masy. Mieszamy wszystko i odstawiamy do lodówki.
  • 2. Ciasto



    Mąkę, cukier puder i masło siekam "dziobie" łyżką w misce aby stworzyła się kruszonka.

    Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do maki z masłem ( które są już kruszonką ;). Dodaje jajko i żółtko oraz zapach waniliowy. Zagniatam ciasto i wałkuje na prostokąt wielkości 35 x 30 cm najlepiej robić to od razu na papierze do pieczenia w który potem będziemy zawijać roladę !

    następnie smaruje ciasto białkiem aby ciasto nie odstawało od maku i nie tworzył się zakalec.
  • Krucho Drożdżowa Rolada Z Nadzieniem Jak Na Rogale Świętomarcińskie 3. Następnie wykładam masę makową zostawiając wolne brzegi ( 3cm )
  • Krucho Drożdżowa Rolada Z Nadzieniem Jak Na Rogale Świętomarcińskie 4. Boki zawijam na masę makową, następnie zawijam całe ciasto w roladę. W ten sposób z początka i końca rolady masa nie będzie wychodzić ;)
  • 5. Roladę następnie zawijamy w papier do pieczenie tak aby koniec papieru znalazł się pod spodem, a przestrzeń między papierem, a roladą była na grubość naszej dłoni.
  • 6. Roladę pieczemy w 180 stop. przez 40-45 minut. Następie wyjmujemy ją z piekarnika i pozwalamy jej ostygnąć w tym papierze.

    Wystudzona polewamy lukrem. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować