krucho - drożdżowa rolada z jabłkami

  • wyświetlono: 2766 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Fantastyczne ciacho, przekonajcie się sami :)

capri
  • 120min

Składniki

370 gramów mąki pszennej
2 jaja
70 gramów stopionego, schłodzonego masła,
7 gramów suchych drożdży
1/3 szklanki cukru,
1 kopiasta łyżeczka cukru waniliowego
4 łyżki ciepłego mleka
szczypta soli
dodatkowo:
4 duże jabłka ( najlepiej szare renety)
cukier około 3 łyżek
cynamon ( wg uznania)
sok z 1/4 cytryny
lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
około 2,5 - 3 łyżek soku z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

krucho - drożdżowa rolada z jabłkami

  • xxx1. Mąkę przesiewamy z cukrem, cukrem waniliowym, drożdżami, solą, następnie dodajemy jaja, mleko, tłuszcz i zagniatamy ciasto. Jeśli bardzo się lepie, możemy podsypać odrobiną mąki. Ciasto będzie dość twarde, ale tak ma być.
    Wkładamy je do omączonej miski, przykrywamy folią, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.
    W tym czasie jabłka obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem i odstawiamy.

    Ciasto krótko zagniatamy, następnie wałkujemy ( na lekko posypanym mąką blacie), na prostokąt o grubości około 1 cm o wymiarach 25 x 40 cm.
    Jabłka dokładnie odciskamy z wydzielonego soku i układamy równą warstwą na cieście, lekko posypując cynamonem ( opcjonalnie) i jeszcze ewentualnie cukrem.
  • xxx2. Następnie delikatnie i wyczuciem zwijamy roladę wzdłuż krótszego boku.
    Jeśli ciasto przykleja nam się do blatu, możemy pomóc sobie podważając je nożem.
  • xxx3. Foremkę keksową o wymiarach 12 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy roladę. Odstawiamy ją jeszcze do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
  • 4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy blaszkę i pieczemy około 35 - 40 minut, jeśli zauważymy, że wierzch ciasta za bardzo nam się przypieka, przykryjmy ją z góry folia aluminiową.
    Składniki lukru mieszamy ze sobą, ma mieć konsystencję nitkowatą przy spływaniu z łyżki.
    Kiedy ciasto wystygnie, polewamy je lukrem i odstawiamy do jego zastygnięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakijabłkaroladarolada z jabłkamiciasto krucho - drożdżowe

Komentarze

Podobne przepisy

Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą

Dodane przez: dagita

Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą

W miarę szybkie do przygotowania...

Rogaliki krucho-drożdżowe

Dodane przez: magda3s

Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu...

rolada z jabłkami

Dodane przez: celkapatelka

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Przepyszna, szybka biszkoptowa...

roladki

Dodane przez: Bo-Bożena

Krucho - drożdżowe roladki z makiem

Krucho - drożdżowe roladki z makowym...

strucla makowa

Dodane przez: agarybak76

Krucho-drożdżowa strucla z makiem

Może nie wyszła tak ładna i równiutka,...

rogaliki

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Rogaliki krucho-drożdżowe z konfiturą

Te rogaliki są niesamowite .......

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE