Zawsze chciałam takie ciasteczka upiec (wymyśliłam je sobie już kiedyś), ale nigdy nie mogłam się za nie zabrać. Tegoroczne Walentynki mnie zmobilizowały....a oto efekt.
Składniki:
SERCA KRUCHE:
80g mąki + troszkę do podsypania
65g masła
1 łyżka śmietany lub jogurtu
1 małe żółtko jajka
1 łyżka cukru pudru
czerwony barwnik spożywczy kilka kropli
Krucho-biszkoptowe serca walentynkowe z brzoskwiniami i dżemem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowujemy ciastka kruche.
Składniki na ciasto umieszczamy na stolnicy (oprócz barwnika), siekamy nożem i wyrabiamy rękami jednolite ciasto. Jeśli potrzeba podsypujemy mąką, aby się nie kleiło do stolnicy.
Do ciasta dodajemy barwnik spożywczy czerwony. Dokładnie wyrabiamy ciasto ponownie (około 5 minut).
Ciasto powinno mieć kolor różowy.
2.Ciasto wałkujemy na grubośc około 0,5 cm. Wykrawamy foremką serce serduszka.
3.Wykrojone serca układamy na papierze do pieczenia na blaszce i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni.Pieczemy około 15-17 minut. Po upieczeniu studzimy.
4.Teraz przygotowujemy serca biszkoptowe. Odzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną masę, dodajemy po jednym zółtku i dalej ubijamy. Po ubiciu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz wlewamy olej, dokładnie i delikatnie mieszamy łyzką drewnianą. Pieczemy biszkopt w temperaturze 180 C ok. 10-15 minut. Nie zależy nam, aby urósł szczególnie. Studzimy go. Gdyby urósł za wysoki - kroimy go na pół lub nawet na 3 części.
Komentarze