Krucho-biszkoptowe serca walentynkowe z brzoskwiniami i dżemem truskawkowym

  • wyświetlono: 361 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Zawsze chciałam takie ciasteczka upiec (wymyśliłam je sobie już kiedyś), ale nigdy nie mogłam się za nie zabrać. Tegoroczne Walentynki mnie zmobilizowały....a oto efekt.

rozaroza

Składniki

SERCA KRUCHE:
80g mąki + troszkę do podsypania
65g masła
1 łyżka śmietany lub jogurtu
1 małe żółtko jajka
1 łyżka cukru pudru
czerwony barwnik spożywczy kilka kropli

SERCA BISZKOPTOWE:
2 jajka
1,5 łyżki mąki
2 łyżki cukru
1,5 łyżeczki kakao naturalnego
1 łyzeczka oleju rzepakowego
szczypta proszku do pieczenia

DODATKOWO:
połówki brzoskwiń z puszki (około pół puszki)
dżem truskawkowy (około pół słoiczka)

Sposób przygotowania przepisu:

Krucho-biszkoptowe serca walentynkowe z brzoskwiniami i dżemem truskawkowym

  • kruche ciasto1. Najpierw przygotowujemy ciastka kruche.
    Składniki na ciasto umieszczamy na stolnicy (oprócz barwnika), siekamy nożem i wyrabiamy rękami jednolite ciasto. Jeśli potrzeba podsypujemy mąką, aby się nie kleiło do stolnicy.
    Do ciasta dodajemy barwnik spożywczy czerwony. Dokładnie wyrabiamy ciasto ponownie (około 5 minut).
    Ciasto powinno mieć kolor różowy.
  • wycinamy foremka serca2. Ciasto wałkujemy na grubośc około 0,5 cm. Wykrawamy foremką serce serduszka.
  • serca3. Wykrojone serca układamy na papierze do pieczenia na blaszce i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni.Pieczemy około 15-17 minut. Po upieczeniu studzimy.
  • pieczemy biszkopt4. Teraz przygotowujemy serca biszkoptowe. Odzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną masę, dodajemy po jednym zółtku i dalej ubijamy. Po ubiciu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz wlewamy olej, dokładnie i delikatnie mieszamy łyzką drewnianą. Pieczemy biszkopt w temperaturze 180 C ok. 10-15 minut. Nie zależy nam, aby urósł szczególnie. Studzimy go. Gdyby urósł za wysoki - kroimy go na pół lub nawet na 3 części.
  • serca biszkoptowe5. Z cienkiego biszkoptu (do 1 cm) wykrawamy foremką serce - serca biszkoptowe.
  • wykrawamy mniejsze serca6. W tych sercach wycinamy mniejszą foremką serce - małe serduszka.
  • serca brzoskiniowe7. W połówkach brzoskwiń (przecietych na pół wzdłuż) wykrawamy małą foremką serduszka (taka samą foremką jak wyżej).
  • serca w sercach8. W serca biszkoptowe wkładamy serca brzoskwiniowe.
  • smarujemy dzemem kruche serca9. Kruche serca smarujemy dżemem truskawkowym.
  • ciasteczka10. Na kruche serca posmarowane dżemem nakładamy biszkoptowe serca z brzoskwiniami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciedania_dla_urodyciastkaTruskawkiciasteczkabrzoskwiniekruchewalentynkibiszkoptowedżem truskawkowydla zakochanychsłodkie_walentynkiwalentydla niegodla niejWalentynka

Komentarze

Podobne przepisy

kakaowa muffina

Dodane przez: Magdulka

Kakaowe muffinki z dżemem truskawkowym

Tak naprawdę sekretem babeczekjest...

drozdzowe pieczone omleciki

Dodane przez: Bożena Z.

Drożdżowe omleciki z dżemem truskawkowym

drozdzowe pieczone omleciki.......

Ciasto drożdżowe z dżemem truskawkowym

Dodane przez: Gregorhspeed

Ciasto drożdżowe z dżemem truskawkowym

Ciasto drożdżowe jest, zaraz po...

image-0aws74x

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tosty francuskie z dżemem truskawkowym

Przepis pochodzący z Książki z...

Pączki z domowym dżemem truskawkowym

Dodane przez: Joanna Kryla

Pączki z domowym dżemem truskawkowym

Trochę inne pączki z domowym dżemem...

rogaliki

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Moje pierwsze rogaliki z dżemem truskawkowym...

Pierwszy raz piekłam rogaliki i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE