Krucho-biszkoptowe serca walentynkowe z brzoskwiniami i dżemem truskawkowym

0 (0 ocen)

Zawsze chciałam takie ciasteczka upiec (wymyśliłam je sobie już kiedyś), ale nigdy nie mogłam się za nie zabrać. Tegoroczne Walentynki mnie zmobilizowały....a oto efekt.

Składniki:

  • SERCA KRUCHE:
    80g mąki + troszkę do podsypania
    65g masła
    1 łyżka śmietany lub jogurtu
    1 małe żółtko jajka
    1 łyżka cukru pudru
    czerwony barwnik spożywczy kilka kropli

    SERCA BISZKOPTOWE:
    2 jajka
    1,5 łyżki mąki
    2 łyżki cukru
    1,5 łyżeczki kakao naturalnego
    1 łyzeczka oleju rzepakowego
    szczypta proszku do pieczenia

    DODATKOWO:
    połówki brzoskwiń z puszki (około pół puszki)
    dżem truskawkowy (około pół słoiczka)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Krucho-biszkoptowe serca walentynkowe z brzoskwiniami i dżemem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kruche ciasto 1. Najpierw przygotowujemy ciastka kruche.
    Składniki na ciasto umieszczamy na stolnicy (oprócz barwnika), siekamy nożem i wyrabiamy rękami jednolite ciasto. Jeśli potrzeba podsypujemy mąką, aby się nie kleiło do stolnicy.
    Do ciasta dodajemy barwnik spożywczy czerwony. Dokładnie wyrabiamy ciasto ponownie (około 5 minut).
    Ciasto powinno mieć kolor różowy.
  • wycinamy foremka serca 2. Ciasto wałkujemy na grubośc około 0,5 cm. Wykrawamy foremką serce serduszka.
  • serca 3. Wykrojone serca układamy na papierze do pieczenia na blaszce i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni.Pieczemy około 15-17 minut. Po upieczeniu studzimy.
  • pieczemy biszkopt 4. Teraz przygotowujemy serca biszkoptowe. Odzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną masę, dodajemy po jednym zółtku i dalej ubijamy. Po ubiciu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz wlewamy olej, dokładnie i delikatnie mieszamy łyzką drewnianą. Pieczemy biszkopt w temperaturze 180 C ok. 10-15 minut. Nie zależy nam, aby urósł szczególnie. Studzimy go. Gdyby urósł za wysoki - kroimy go na pół lub nawet na 3 części.
  • serca biszkoptowe 5. Z cienkiego biszkoptu (do 1 cm) wykrawamy foremką serce - serca biszkoptowe.
  • wykrawamy mniejsze serca 6. W tych sercach wycinamy mniejszą foremką serce - małe serduszka.
  • serca brzoskiniowe 7. W połówkach brzoskwiń (przecietych na pół wzdłuż) wykrawamy małą foremką serduszka (taka samą foremką jak wyżej).
  • serca w sercach 8. W serca biszkoptowe wkładamy serca brzoskwiniowe.
  • smarujemy dzemem kruche serca 9. Kruche serca smarujemy dżemem truskawkowym.
  • ciasteczka 10. Na kruche serca posmarowane dżemem nakładamy biszkoptowe serca z brzoskwiniami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować