Krucho-biszkoptowe ciasto z jabłkami i orzechami

4.5 (186 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Kruche ciasto, soczyste jabłka, orzechy, całość zalana puszystym biszkoptem

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    250g mąki
    150g masła
    3 żółtka
    4 łyżki cukru pudru
    cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Biszkopt:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier waniliowy

    Jabłka:
    1,5 kg jabłek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek posiekanych orzechów włoskich
    2 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Krucho-biszkoptowe ciasto z jabłkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Z masła, mąki i proszku do pieczenia zrobić kruszonkę, wbić żółtka, dodać cukier puder i waniliowy, szybko zagnieść kruche ciasto. Wstawić na około 60 minut do lodówki.
  • 2. Jabłka:
    Jabłka obrać, pokroić na cienkie plasterki.
  • 3. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, dosypując cukier, do ubitej piany dodać żółtka, dokładnie ubić, mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, wymieszać.
  • 4. Orzechy wymieszać z bułką tartą.

    Formę o wymiarach 24/33 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić schłodzonym ciastem, nakłuć widelcem.
    Na ciasto rozsypać połowę orzechów, ułożyć pokrojone jabłka,posypać cukrem i pozostałymi orzechami, wylać biszkopt.
    Piec około 45 minut w 175*C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować