Krucho-biszkoptowe ciasto z jabłkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Z masła, mąki i proszku do pieczenia zrobić kruszonkę, wbić żółtka, dodać cukier puder i waniliowy, szybko zagnieść kruche ciasto. Wstawić na około 60 minut do lodówki.
2.Jabłka:
Jabłka obrać, pokroić na cienkie plasterki.
3.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dosypując cukier, do ubitej piany dodać żółtka, dokładnie ubić, mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, wymieszać.
4.Orzechy wymieszać z bułką tartą.
Formę o wymiarach 24/33 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić schłodzonym ciastem, nakłuć widelcem.
Na ciasto rozsypać połowę orzechów, ułożyć pokrojone jabłka,posypać cukrem i pozostałymi orzechami, wylać biszkopt.
Piec około 45 minut w 175*C
Komentarze