Kruche złote dukaty

3 (1 ocen)

Pyszne kruche ciasteczka.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    200 g masła
    100 g cukru pudru
    1 łyżka ekstraktu wanilii
    1 żółtko
    szczypta soli

    1 białko
    cukier kryształ lub wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Kruche ciasteczka

Kruche złote dukaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Miękkie masło utrzeć z cukrem. dodać żółtko, wanilię, szczyptę soli i ucierać do białości. Dodać mąkę, wymieszać i zagnieść ciasto.
  • Ciasto 2. Ciasto podzielić na trzy części, rolować wałki o średnicy 3 cm. Zawinąć w folię i włożyć na kilka minut do zamrażarki. Ciasto po wyjęciu powinno być twarde ale nie zamarznięte.
  • Ciasto w cukrze 3. Wałki ciasta smarować roztrzepanym białkiem obficie posypać grubym cukrem lub wiórkami i kroić ostrym nożem plasterki grubości 1.5cm.
  • Dukaty w piekarniku 4. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Piec 20 minut w temp 170 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować