Kruche ze śliwkami z nutą cynamonu i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze składników na kruszonkę przygotowujemy kruszonkę i wkładamy ją do lodówki.
Z podanych składników na ciasto wyrabiamy kruche ciasto - jeśli wyjdzie za suche i się rozlatuje można dodać więcej jogurtu albo dodatkowe jajko a jak za mokre to trochę podsypać mąką. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia a następnie kładziemy połówki śliwek pozbawionych pestek - nacięciem do dołu. Wierzch śliwek posypujemy cynamonem oraz przygotowaną kruszonką. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy jakieś 45 - 50 min. tak by ciasto przybrało ładny słomkowy - złoty kolor. ( czas pieczenia zależy od piekarników jakie mamy i użytej blaszki ). Upieczone ciasto wyciągam do przestygnięcia a gdy przestygnie to obficie posypuję wierzch cukrem pudrem.
Komentarze