Kruche ze śliwkami z nutą cynamonu i kruszonką

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

To pyszne sezonowe ciasto, a mamy właśnie sezon na śliwki w pełni więc warto sobie upiec to pyszne i proste ciasto.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • papier do pieczenia
    blaszka o wymiarach ok. 35 cm x 24 cm

    ciasto kruche:

    2,5 szklanki mąki
    200 g masła/margaryny
    1 całe jajko klasa "M"
    6 łyżek cukru
    3 łyżki gęstego jogurtu greckiego - może być śmietana 12/18%
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    ok 1 kg śliwek
    1 łyżka cynamonu
    cukier puder do oprószenia

    kruszonka:

    2 łyżki masła / margaryny
    2-3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Kruche ze śliwkami z nutą cynamonu i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników na kruszonkę przygotowujemy kruszonkę i wkładamy ją do lodówki.
    Z podanych składników na ciasto wyrabiamy kruche ciasto - jeśli wyjdzie za suche i się rozlatuje można dodać więcej jogurtu albo dodatkowe jajko a jak za mokre to trochę podsypać mąką. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia a następnie kładziemy połówki śliwek pozbawionych pestek - nacięciem do dołu. Wierzch śliwek posypujemy cynamonem oraz przygotowaną kruszonką. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy jakieś 45 - 50 min. tak by ciasto przybrało ładny słomkowy - złoty kolor. ( czas pieczenia zależy od piekarników jakie mamy i użytej blaszki ). Upieczone ciasto wyciągam do przestygnięcia a gdy przestygnie to obficie posypuję wierzch cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować