Kruche ze śliwkami.

0 (0 ocen)

  • Średni

Ciasto wyjątkowe. Zaskakuje smakiem i oczywiście pyszną kruszonką. Jest jedyne w swoim rodzaju. Dodatkowo możecie je przyrządzać z różnymi owocami, szczególnie teraz w sezonie :)

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka poznańska: 4 szklanki
    - cukier biały lub brązowy: 5 łyżek
    - śmietana kwaśna 18%: 180 gramów
    - żółtka surowe: 3 sztuki
    - smalec w kostce: 2 łyżki
    - sodka: 1 łyżeczka
    KRUSZONKA::
    - mąka poznańska: 2 szklanki
    - margaryna: 160 gramów
    - cukier: 0.75 szklanki
    DODATKI::
    - śliwki węgierki: 1 kilogram
    - bułka tarta do posypywania: 7 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruche ze śliwkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy i wydrążamy pestki - odstawiamy.
  • 2. Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do garnka i łączymy, aby powstała zbita kulka. Owijamy w folię i wstawiamy na 30 min do lodówki,
  • 3. Składniki na kruszonkę wsypujemy do miseczki i zagniatamy do momentu połączenia składników. Kruszonka nie może być zbyt mokra, ponieważ podczas pieczenia nam się 'rozpłynie'.
  • 4. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Ciasto rozwałkowujemy i delikatnie przenosimy na blachę. Rozprowadzamy aby zajęło całą powierzchnie. Wierch posypujemy delikatnie bułką tartą, następnie wykładamy blisko siebie śliwki. Całość zasypujemy kruszonką poprzez odrywanie po kawałeczku ciasta od masy i rozrzucaniu po górnej powierzchni .
  • 5. Przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 1h w 180 stopniach (z termoobiegiem).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować