Ciasto wyjątkowe. Zaskakuje smakiem i oczywiście pyszną kruszonką. Jest jedyne w swoim rodzaju. Dodatkowo możecie je przyrządzać z różnymi owocami, szczególnie teraz w sezonie :)
Kruche ze śliwkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki myjemy i wydrążamy pestki - odstawiamy.
2.Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do garnka i łączymy, aby powstała zbita kulka. Owijamy w folię i wstawiamy na 30 min do lodówki,
3.Składniki na kruszonkę wsypujemy do miseczki i zagniatamy do momentu połączenia składników. Kruszonka nie może być zbyt mokra, ponieważ podczas pieczenia nam się 'rozpłynie'.
4.Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Ciasto rozwałkowujemy i delikatnie przenosimy na blachę. Rozprowadzamy aby zajęło całą powierzchnie. Wierch posypujemy delikatnie bułką tartą, następnie wykładamy blisko siebie śliwki. Całość zasypujemy kruszonką poprzez odrywanie po kawałeczku ciasta od masy i rozrzucaniu po górnej powierzchni .
5.Przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 1h w 180 stopniach (z termoobiegiem).
Komentarze