Kruche ze śliwkami

0 (0 ocen)

Mamy sezon na śliwki, więc polecam ten przepis

Składniki:

  • 3 szt żółtka
    3 łyżki śmietana kwaśna
    1 szkl cukier
    600 g mąka
    1 kubek masło roślinne
    3 łyżeczki proszek do pieczenia
    1 kg dużych śliwek wypestkowanych, przekrojonych
    cukier puder

Kruche ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Wsypać mąkę na stolnicę, dodać masło, żółtka, cukier, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagnieść kruche ciasto.
  • 2. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część włożyć do zamrażalnika, drugą wyłożyć do blachy wysmarowaną tłuszczem.
  • Kruche ze śliwkami 3. Na ciasto ułożyć śliwki, przykryć śliwki drugą częścią startego na tarce o dużych otworach ciasta.
  • 4. Piec 30 minut w 175 stop. Po upieczeniu ciasta można posypać placek cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy