Kruche z truskawkami i budyniem

4.5 (185 ocen)

Przepyszne ciasto kruche z budyniem i truskawkami na każdą okazję. Domownicy uwielbiają to ciasto, zawsze czekają kiedy pojawią się pierwsze truskawki.

Składniki:

  • na ciasto
    żółtka jaj - 2 szt
    jajko - 1 szt
    margaryna - 250 g
    mąka - 4 szkl pełne
    cukier - 1/2 szkl
    śmietana 24 % - 2 łyżki
    proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki
    budyń :
    mleko - 4 szkl
    cukier - 4 łyżki
    budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru
    dodatkowo :
    truskawki - 700 g
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche z truskawkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki oszypułkować, umyć, osączyć na sicie.
  • 2. Kruche ciasto: Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia , przesiać do miski.
  • 3. Do mąki dodać posiekaną margarynę i pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto.
  • 4. Podzielić ciasto na 2 części, włożyć do lodówki na 60 minut.
  • 5. Blachę o wymiarach 40x26 wysmarować tłuszczem, wylepić ciastem dno blachy.
  • 6. Na blasze ułożyć truskawki.
  • 7. Budyń: Do garnka wlać 0,5 litra mleka, dodać cukier, zagotować.
  • 8. W pozostałym mleku, rozmieszać budynie, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu.
  • 9. Wylać gorący budyń na truskawki.
  • 10. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce.
  • 11. Wstawić blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stop.Piec przez 45 minut.
  • 12. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować