Kruche z rabarbarem i kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, proszek do pieczenia, cukier puder i żółtka, zagnieść jednolite ciasto. Równomiernie wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Na wierzch położyć papier do pieczenia, w środek włożyć mniejszą tortownicę lub obciążyć fasolą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do uzyskania złotego koloru, ok. 20-25 minut. Ostudzić.
2.Rabarbar pokroić na cienkie paseczki, posypać cukrem, przełożyć do garnka, dusić do miękkości. Żelatynę namoczyć w wodzie, wlać do gorącego rabarbaru (nie gotować), wymieszać do jego rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia i lekkiego stężenia. Gęstniejący rabarbar wyłożyć na kruchy spód, równomiernie rozsmarować. Wstawić do lodówki.
3.Budyń ugotować, ostudzić.
Do miękkiego masła stopniowo wkręcać mikserem wystudzony budyń.
Gotową masę wyłożyć na stężały rabarbar, rozsmarować. Nożem zestrugać na wierzch czekoladę. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Komentarze