Kruche z rabarbarem i kremem budyniowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tarta na kruchym cieście z rabarbarową żelką i maślano-budyniową masą (dawno takiej nie robiłam). Można zastąpić ją lżejszą masą śmietanową.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kruche ciasto:
    250 g mąki pszennej
    150 g masła
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru pudru
    2 żółtka

    rabarbarowa żelka:
    300 g rabarbaru
    3-4 łyżki cukru
    2 płaskie łyżeczki żelatyny
    1-2 łyżki wody

    masa maślano-bydyniowa:
    1 budyń waniliowy bez cukru (na 500 ml mleka)
    1 i 1/2 szklanki mleka
    4 łyżki cukru
    100 g miękkiego masła

    3 kostki białej lub karmelowej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z rabarbarem Tarty

Kruche z rabarbarem i kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, proszek do pieczenia, cukier puder i żółtka, zagnieść jednolite ciasto. Równomiernie wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Na wierzch położyć papier do pieczenia, w środek włożyć mniejszą tortownicę lub obciążyć fasolą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do uzyskania złotego koloru, ok. 20-25 minut. Ostudzić.
  • 2. Rabarbar pokroić na cienkie paseczki, posypać cukrem, przełożyć do garnka, dusić do miękkości. Żelatynę namoczyć w wodzie, wlać do gorącego rabarbaru (nie gotować), wymieszać do jego rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia i lekkiego stężenia. Gęstniejący rabarbar wyłożyć na kruchy spód, równomiernie rozsmarować. Wstawić do lodówki.
  • 3. Budyń ugotować, ostudzić.
    Do miękkiego masła stopniowo wkręcać mikserem wystudzony budyń.
    Gotową masę wyłożyć na stężały rabarbar, rozsmarować. Nożem zestrugać na wierzch czekoladę. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

5 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto z rabarbarem

To może cię zainteresować