Kruche ciasto z masą jabłkową i i miodowymi orzechami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

smaczne ciasto na wszelkie okazje-polecam

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    500 g maki
    2 żółtka
    250 g schłodzonej margaryny
    1 ,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżki śmietany 18 proc.

    Masa jabłkowa:
    około 2 kg jabłek
    2 galaretki o smaku agrestowym
    cukier waniliowy

    Masa orzechowa:
    200 g posiekanych orzechów włoskich
    2 łyżki cukru
    4 łyżki płynnego miodu
    3- łyżki masła
    odrobina mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche ciasto z masą jabłkową i i miodowymi orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Składniki suche wymieszać.
    Dodać posiekana margarynę , żółtka ,śmietanę i wyrobić kruche ciasto.
    Ciasto podzielić na trzy części a następnie każdą część rozwałkować na wielkość blaszki
    Każdy blat upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do złotego koloru.

    Masa jabłkowa:
    Jabłka obrać , zetrzeć na tarce , umieścić w garnku i smażyć kilka minut.
    Następnie dodać cukier waniliowy i galaretki i mieszać aż galaretki rozpuszczą się całkowicie. Przestudzić.
    Ciepłą masą jabłkową przekładać blaty upieczonego kruchego ciasta.

    Masa orzechowa:
    Do rondla włożyć miód, masło, mleko , cukier i podgrzewać chwilę a następnie dodać orzechy włoskie . Mieszać na średnim ogniu 3 -4minuty a następnie mieszankę wylać na wierzch ciasta.
    Ciasto schłodzić ,
    smacznego.

Porady

forma 25 na 30

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

przekłądane

5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie
ŁATEK

To może cię zainteresować