Kruche z malinami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruchutkie ciasto, połączone ze słodką pianką budyniową i kwaskowatymi malinami sprawia, że ciasto znika w mgnieniu oka.

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:

    1 kostka masła
    40 dag mąki
    5 żółtek
    1/2 szkl.cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    PIANKA:

    5 białek
    20 dag cukru
    2 budynie waniliowe
    1/4 szkl. oleju

    PONADTO:

    maliny
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto

Kruche z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części: mniejszą i większą. Schładzamy w zamrażarce ok 2h.
  • 2. Większą część ciasta ścieramy na grubych oczkach na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
  • 3. Popdpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 25 min.
  • 4. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, miksując na niskich obrotach dodać budynie i olej. Dokładnie wymieszać.
  • 5. Budyniową pianę wyłożyć na wystudzone, podpieczone ciasto.
  • 6. Na piance ułożyć maliny, szpicem do dołu.
  • 7. Na maliny zetrzeć resztę ciasta.
  • 8. Piec ok 35-40 min w 180 stopniach .
  • 9. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Porady

Można użyć też owoców mrożonych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować