Kruche z kruszonką

4.91 (159 ocen)

  • 40 min

Na miękkim kruchym cieście wyłożony domowy dżem lub powidła a na wierzchu warstwa kruszonki. Robię je od lat bo wszystkim smakuje.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki
    150 g masła
    1 jajko
    100 g cukru
    1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia

    ok. 300 ml gęstego dżemu (bez żelfiksu) lub powideł

    Kruszonka:
    5-6 łyżek mąki
    4 łyzki cukru
    50 g masła
Wystaw ocenę:

4.91 (159 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery Dżemy Powidła

Kruche z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na blaszkę o wymiarach 32x21 cm. Ciasto jest trochę lepkie ale nie chłodziłam go w lodówce tylko posypałam go z wierzchu mąką i wylepiłam dno blaszki.
  • 2. Na surowe ciasto wykładamy gęsty dżem.
  • 3. Z podanych składników zagniatamy kruszonkę. Równomiernie posypujemy nią warstwę dżemu. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować