Kruche z kiwi i budyniem

4.5 (152 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo kruche i nie za słodkie z orzeźwiającymi owcami kiwi i gotowanym budyniem

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO:
    - 2 szklanki mąki
    - 1/2 szkl cukru
    - kostka margaryny
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 3 żółtka

    MASA BUDYNIOWA:
    - 750 ml mleka
    - 3 budynie śmietankowe lub waniliowe
    - 2 łyżki cukru
    - 1/2 kostki margaryny

    BEZA:
    -3 białka
    -1 łyżka cukru pudru
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej

    DODATKOWO:
    - 8 kiwi
    - cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto

Kruche z kiwi i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO - z podanych składników zagnieść ciasto. 1/3 ciasta odłożyć. Pozostałym ciastem wylepić dno formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 2. Ciasto w formie posypać kaszą manną. Owoce obrać, pokroić wzdłuż na połówki. Ułożyć na cieście.
  • 3. MASA BUDYNIOWA - 500 ml mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozrobić proszek budyniowy. Ugotować budyń. Do gorącego dodać margarynę i wymieszać. Lekko ostudzony wylać na ciasto
  • 4. BEZA - Z białek ubić sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru i mąki ziemniaczanej. Wyłożyć na ciasto.
  • 5. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec ok 50 minut w 180 stopniach

Porady

- gdy ciasto wydaje się nam za suche i źle się zagniata można dodać śmietanę - ciasto odłożone do starcia można dać do zamrażalnika, chłodne lepiej się ściera

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Kiwi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować