Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto:
Mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Wkrój zimne masło i dodaj żółtka. Szybko zagnieć ciasto. Podziel ciasto na dwie części, jedną (mniejszą) zamroź, drugą (większą) włóż na ok 1/2 godz do lodówki. Formę (25/35 cm.) wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż większą część ciasta i podpiecz na złoto w temperaturze 190*C przez około 20 minut. Odstaw do całkowitego wystudzenia (ważne).
2.Pianka:
Ubij białka. Kiedy będą już sztywne, stopniowo, małymi porcjami wsypuj oba cukry i cały czas ubijaj na wysokich obrotach. Następnie powoli wsyp budyń, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Na koniec wąską strużką wlewaj olej, nie przerywając miksowania (lepiej na mniejszej prędkości i nie za długo). Wyłóż pianę na ostudzony spód. Wyrównaj i poukładaj gęsto jagody – warto wepchnąć je trochę w pianę. Na wierzch zetrzyj resztę zamrożonego ciasta (mniejszą część).
3.Piecz przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 190*C.
Porady
Po ostygnięciu możesz jeszcze posypać cukrem pudrem.
Komentarze