Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    400 g mąki pszennej
    250 g zimnego masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru
    5 żółtek

    Pianką:
    5 białek
    200 g cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
    125 ml oleju rzepakowego

    Oraz:
    500 g jagód (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto:
    Mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Wkrój zimne masło i dodaj żółtka. Szybko zagnieć ciasto. Podziel ciasto na dwie części, jedną (mniejszą) zamroź, drugą (większą) włóż na ok 1/2 godz do lodówki. Formę (25/35 cm.) wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż większą część ciasta i podpiecz na złoto w temperaturze 190*C przez około 20 minut. Odstaw do całkowitego wystudzenia (ważne).
  • 2. Pianka:
    Ubij białka. Kiedy będą już sztywne, stopniowo, małymi porcjami wsypuj oba cukry i cały czas ubijaj na wysokich obrotach. Następnie powoli wsyp budyń, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Na koniec wąską strużką wlewaj olej, nie przerywając miksowania (lepiej na mniejszej prędkości i nie za długo). Wyłóż pianę na ostudzony spód. Wyrównaj i poukładaj gęsto jagody – warto wepchnąć je trochę w pianę. Na wierzch zetrzyj resztę zamrożonego ciasta (mniejszą część).
  • 3. Piecz przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 190*C.

Porady

Po ostygnięciu możesz jeszcze posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować