Kruche z jabłkami i polewą orzechową

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wspaniałe, niesamowicie wciągające, orzechy, miód, kruche ciasto i prażone jabłka - mmmmmmmmm pychaaa.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:

    25 dag masła
    35 dag mąki
    12 dag cukru kryształu
    2 jaja
    2 łyżki śmietany 18%
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    JABŁKA:

    1 kg jabłek
    2 galaretki cytrynowe

    POLEWA ORZECHOWA:

    20 dag orzechów
    15 dag cukru
    3 łyżki miodu
    3 łyżki mleka
    15 dag masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek

Kruche z jabłkami i polewą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto.
  • 2. Podzielić na 3 równe części .
  • 3. Upiec trzy kruche placki . Wystudzić.
  • 4. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • 5. Przełożyć do garnka, uprażyć na małym ogniu ok 20 min. pod przykryciem.
  • 6. Do gorących dodać 2 sypkie galaretki cytrynowe. Dokładnie wymieszać. Wystudzić.
  • 7. Wystudzone, lekko tężejące jabłka podzielić na 2 części.
  • 8. Na kruchy placek wyłożyć jedną część jabłek, przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.
  • 9. Na to wyłożyć drugą część jabłek i przykryć trzecim plackiem.
  • 10. Orzechy posiekać.
  • 11. Składniki na masę orzechową zagotować/ 2-4 min/. Lekko przestudzić.
  • 12. Tężejącą, ciepłą polewę wylaćna wierzch placka, rozprowadzić równomiernie.
  • 13. Ciasto schłodzić godzinę w lodówce.

Porady

Najlepiej smakuje na 2-gi dzień, jak stanie się kruchy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować