Kruche z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać pokrojoną margarynę i razem wszystko posiekać. Jajka wybić oddzielając żółtka od białek i żółtka dodać do ciasta, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i odłożyć do lodówki.
Jabłka obrać i pokroić. Oprószyć cukrem waniliowym i cynamonem.
Jedną częścią ciasta wylepić dno przygotowanej blaszki i wyłożyć jabłka. Przykryć drugą częścią ciasta.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać mąkę ziemniaczaną (można dodać łyżkę cukru). Pianę wyłożyć na ciasto i piec ok 50 min w 180 stopniach.
Przestudzone ciasto można posypać kakao albo kawą.Blaszka 24/38 cm.
Komentarze