Kruche z jabłkami

0 (0 ocen)

W tym roku jabłek mamy pod dostatkiem więc nie chciałam pozwolić, by się zmarnowały.Na biegu powstał pomysł na to ciasto.

Składniki:

  • 2,5 szkl. mąki
    2 żółtka
    150g masła + masło do natłuszczenia formy
    8 łyżki zimnej wody
    2,5-3 kg jabłek
    3/4 szkl. cukru
    cynamon (opcjonalnie)

Kruche z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki ,masła, wody (4 łyżki) i żółtek
    zagniatamy ciasto.
    Rozwałkowujemy na owal.
    Formę do tarty natłuszczamy.
    Wkładamy rozwałkowane ciasto,
    a jego nadmiar odcinamy.
    Wyłożoną blaszkę wkładamy na 30 minut do lodówki,
    a pozostałe ciasto do zamrażalnika.
    Po tym czasie nakłuwamy widelcem.
    Na przygotowane ciasto wykładamy nadzienie.
    Na wierzchu ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto.

    Nadzienie :

    Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasion kroimy w talarki.
    Do garnka wlewamy 4 łyżki wody wsypujemy część jabłek ,cukier i cynamon .
    Prażymy je na małym ogniu ciągle mieszając żeby się nie przypaliły systematycznie dokładając pozostałe jabłka.


    Pieczemy przez 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190st.C
    Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy