Kruche ciasto z farszem jabłkowo - żurawinowym

0 (0 ocen)

Ciasto bardzo smaczne i w miarę szybkie do zrobienia.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej typ 450
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru kryształu
    200 g masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 jabłka
    3 łyżki żurawiny suszonej
    1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
    bułka tarta
    cukier puder do oprószenia

Kruche ciasto z farszem jabłkowo - żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - Ciasto: żółtka + masło + cukier + mąka + proszek do pieczenia zagnieść na jednolitą masę i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

    - Podzielić ciasto na dwie części, jedną wyłożyć dno małej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

    - Podpiec ciasto w temperaturze 180 stopni C przez około 20 minut.

    - Posypać bułką podpieczone ciasto.

    - Wyłożyć farsz jabłkowo - żurawinowy ( jabłka zetrzeć na dużych oczkach, dodać do nich suszoną żurawinę + odrobinę cukru i wymieszać ). Jeśli jest nadmiar soku to odcisnąć go.

    - Z białek ubić pianę na sztywno i dodać budyń śmietankowy.

    - Wyłożyć pianę na farsz jabłkowo - żurawinowy.

    - Na to pozostałe kruche ciasto.

    - Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec aż do zrumienienia przez 35 minut.

    - Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

    - Smacznego !

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy