Kruche z budyniem i malinami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przywoływanie lata ciastem z mrożonymi owocami :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki (pół na pół tortowa i krupczatka)
    3 jajka
    3/4 kostki margaryny
    1 łyżka oleju
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru do białek

    budyń na 3/4 l mleka + 2,5 szklanki mleka + 2 łyżki cukru
    około 1/2 kg malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z budyniem

Kruche z budyniem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka, cukier, olej i proszek do pieczenia i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Większą rozwałkować i przełożyć na blaszkę o wymiarach 24x28 cm. Na cieście rozsypać zamrożone owoce.
    Budyń ugotować w 2,5 szklanki mleka i wylać na owoce.
    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i rozłożyć ją na budyniu. Resztę ciasta zetrzeć na wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Maliny Mrożonki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować