kruche Walentynki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasteczka w których się zakochasz

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    300 g masła
    100 g cukru pudru
    3 żółtka
    cukier lub aromat waniliowy
    szczypta soli

Kruche walentynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy przez sito i dodajemy do niej cukier puder oraz cukier waniliowy.
  • 2. Do mieszanki dodajemy dobrze schłodzone, posiekane masło. Następnie roztrzepane żółtka oraz sól.
  • 3. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
  • 4. Ciasto dzielimy na 4 mniejsze porcje. Każdą porcję rozwałkowujemy na posypanej mąka stolnicy i foremką wykrawamy ciasteczka .
  • 5. Serduszka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  • 6. Wierzch ciastek smarujemy białkiem i pieczemy na złoto około 10-15 minut w temperaturze 200C.
  • 7. Po wystudzeniu dekorujemy ciastka wedle uznania- lukrem, posypką, czekoladą. Moje udekorowane są lukrem przygotowanym z 2 czubatych łyżek cukru pudru i 1 porcji płynnej śmietanki do kawy.

Porady

Aby ciasteczka po wystudzeniu były bardzo kruche, należy skrócić czas wyrabiania ciasta do minimum. Chodzi o to, żeby ciepło naszych rąk nie doprowadziło do nadmiernego stopienia masła i wytrącenia wody, która to właśnie powoduje twardość ciastek. Aby temu zapobiec ścieram masło na grubych otworach tarki i wstępnie mieszam z mąka za pomocą łopatki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy