Kruche tarty z domową polewą, powidłem i orzeszkami

  • wyświetlono: 178 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Na świąteczny stół polecam kruchą tartę z powidłem śliwkowym, u mnie jest to powidło domowej roboty, takie jest najlepsze, z własnoręcznie wykonaną polewą czekoladową, która jest pyszna i prażonymi orzeszkami laskowymi, które cudownie chrupią. Tarta jest obłędna w smaku. Można zrobić jedną dużą lub dwie mniejsze. Ja zrobiłam w mniejszych formach. Zróbcie takie koniecznie. Słodkich inspiracji.

bgg (Kopiowanie)
  • 8 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Na ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
1/4 szklanki cukru pudru
10 dag masła lub margaryny
1 małe jajko
1 cukier waniliowy

Na polewę:
3 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody

Dodatkowo:
5 dag orzechów laskowych prażonych
1 słoiczek powidła śliwkowego
mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania przepisu:

Kruche tarty z domową polewą, powidłem i orzeszkami

  • Ciasto.1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie równe części. Każdą część osobno wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykładamy do dwóch form na tarty o średnicy około 18 cm, nakłuwamy widelcem.
  • Pieczenie.2. Pieczenie: Tarty pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut do zrumienienia. Upieczone wyjmujemy z form i studzimy.
  • Nadzienie.3. Wypełnianie: Każdą tartę smarujemy połową słoiczka powidła śliwkowego. Cukier i kakao przekładamy do garnka, wlewamy stopniowo gorącej wody i mieszamy aż powstanie gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę i gotujemy ma małym ogniu przez kilka chwil aż składniki się rozpuszczą i polewa zacznie gęstnieć, cały czas mieszamy. Zdejmujemy polewę z ognia, mieszamy aż będzie gęsta, lśniąca i jednolita, rozsmarowujemy jeszcze ciepłą na powidle.
  • Dekoracja.4. Dekoracja: W jeszcze ciepłą polewę wciskamy orzeszki laskowe. Tarty odstawiamy do zastygnięcia polewy.
  • Gotowe.5. Podanie: Gotową tartę kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tarty można pokroić na około 8 porcji.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartaCiastoczekoladaorzechy laskoweorzechyboże narodzeniekrucha tartadomowe ciastoświąteczna tarta

Komentarze

Podobne przepisy

Blaszka szerokość 22 cm

Dodane przez: MWDG

Sernik z toffi i orzeszkami

Fantastyczny sernik po mojemu....

Tarta sernikowa z czekoladową polewą

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Tarta sernikowa z czekoladową polewą

Zapraszam na pyszna tartę sernikową...

Ciasto z toffi

Dodane przez: justka2712

Ciasto z toffi i solonymi orzeszkami ziemnymi

Puszysty biszkopt, z kremem ze...

Sernik

Dodane przez: programistapogodzinach

Pistacjowy sernik na kruchym spodzie, z musem...

Puszystość i słoność sernika zamknięta...

Wegańskie ciasto czekoladowe z kawałkami jabłek i orzechową kruszonką

Dodane przez: AnkaFiranka

Wegańskie ciasto z jabłkami i orzeszkami...

Ciasto na pewno przypadnie do gustu...

ciasto z powidłem i morelami

Dodane przez: bieniaszka

Ciasto z powidłem i morelami

Ładnie się prezentuje i świetnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE