Kruche tartaletki z tuńczykiem i jajecznicą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dzisiaj mam dla Was nietypowe podanie jajecznicy, bo w kruchych tartaletkach. Można przygotować je na śniadanie, kolację lub przystawkę. Tak podana jajecznica smakuje na ciepło jak i na zimno. Połączenie tuńczyka z jajkami to bardzo dobry pomysł. Ja dodatkowo podałam z wiosennymi warzywami: pomidorem, ogórkiem i rzodkiewką, do tego koniecznie dużo szczypiorku z własnego ogródka. Spróbujcie koniecznie. Zapraszam :)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki tortowej
    10 dag masła lub margaryny
    pół małej łyżeczki soli
    1 duże jajko

    Nadzienie:
    6 dużych jajek
    1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
    masło do smażenia
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    szczypiorek według uznania

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche tartaletki z tuńczykiem i jajecznicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wylepiamy nim foremki na tartaletki ( foremki można posmarować cieniutko masłem lub margaryną i oprószyć bułką tartą ). Średnica foremek około 9 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Upieczone tartaletki wyjmujemy z foremek i studzimy.
  • 2. Nadzienie: Tuńczyka dokładnie odsączamy z zalewy. Szczypiorek płuczemy, osuszamy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, wbijamy jajka, smażymy mieszając i przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Jajecznicę zdejmujemy z ognia, dodajemy dokładnie odsączonego tuńczyka i delikatnie mieszamy.
  • 3. Podanie: Do kruchych tartaletek nakładamy jajecznicę i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy i smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi cztery duże porcje. Z przepisu wychodzi 12 sztuk tartaletek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować