Tak podaną sałatką można poczęstować gości, będzie się również ładnie prezentowała na stole. Ta sałatka jest bardzo pyszna.
2 godz.
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 małe jajko
10 dag masła lub margaryny
pół małej łyżeczki soli
2 płaskie łyżki śmietany 12 %
Sałatka:
1 puszka zielonego groszku
38 dag buraczków marynowanych o occie i tartych na dużych oczkach
7 płatów śledziowych marynowanych w oliwie i occie
4 duże jajka
3 kopiaste łyżki dobrej jakości majonezu
pieprz czarny mielony do smaku
ewentualnie sól do smaku
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło lub margaryna do posmarowania foremek
2 - 3 łyżki bułki tartej
Kruche tartaletki z sałatką śledziową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wylepiamy nim foremki na tartaletki posmarowane cieniutko masłem lub margarynę i oprószone bułką tartą. Średnica foremek około 9 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Upieczone tartaletki wyjmujemy z foremek i dokładnie studzimy.
2.Sałatka: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek, następnie kroimy w drobną kosteczkę. Buraczki groszek bardzo dokładnie odsączamy z zalewy ( buraczki to nawet odciskami ). Śledzie osuszamy i kroimy w niewielką kostkę. Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy z majonezem przyprawiając do smaku pieprzem i ewentualnie solą ( ja już nie soliłam ).
3.Do dobrze wystudzonych tartaletek nakładamy sałatką i podajemy. Smacznego.
Porady
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 12 tartaletek.
Komentarze