Kruche tartaletki z orange curd

  • wyświetlono: 711 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Kruche ciasto wypełnione aksamitnym i bardzo pomarańczowym kremem. Tartaletki dzięki dodatkowi mąki krupczatki zawsze wychodzą kruchutkie.

Iwona75
  • 60min

Składniki

Na ciasto (4 tartaletki o śred. 10 cm):
100 g mąki jasnej orkiszowej
50 g mąki krupczatki (niem. Hartweizengrieß)
1 żółtko
100 g masła
1 łyżka cukru
1-2 łyżki zimnej wody

Na orange curd:
1 pomarańcza
2 jajka
2 żółtka
3 czubate łyżki cukru pudru
70 g masła

Dekoracja (dowolna):
mleczna czekolada
plastry pomarańczy

Sposób przygotowania przepisu:

Kruche tartaletki z orange curd

  • Kruche ciasto1. Wszystkie składniki na ciasto (oprócz wody) umieść w misce i wyrabiaj, najłatwiej rękoma, powinno się uzyskać jakby kruszonkę. Dopiero teraz dolej wody, nie za dużo, tyle tylko by składniki połączyły się. Ciasto podziel na 4 równe części. 4 foremki na tartaletki, najlepiej z wyciąganym dnem posmaruj cienko masłem, boki też. Ciasto wyłóż równomiernie, podociskaj palcami w foremkach. Każdą ponakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na 30 minut.
  • 2. Pomarańczę wyszoruj i zetrzyj z niej skórkę, wyciśnij sok, potrzebujemy ok. 200 ml.
  • Orange curd3. Na garnek nałóż szklaną miskę. Do garnka wlej wodę, wody w garnku powinno być tyle, by miska jej nie dotykała. Miskę zestaw a garnek wstaw na palnik i zagotuj wodę. Do miski daj jajka i żółtka, sok i skórkę z pomarańczy, cukier i pokrojone w małe części masło. Postaw na garnek i mieszaj drewnianą łyżką dopóki masło się nie rozpuści. Następnie mieszaj trzepaczką jakieś 15 minut, do momentu aż masa się zagęści. To ważne, by cały czas mieszać, bo wtedy jajka się nie zetną. Jak już krem będzie gęsty, miskę zestaw z garnka i pozostaw do przestudzenia.
  • 4. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Tarty piecz 15-20 minut. Zostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • 5. Na wystudzone tartaletki nałóż krem i wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
  • 6. Każdą tartaletkę możesz dowolnie udekorować, np. rozpuszczoną mleczną czekoladą i plastrami pomarańczy.

Porady

Orange curd to aksamitny krem pomarańczowy, podobny konsystencją do budyniu. W zależności czy użyjemy cytryn czy pomarańczy nazywamy go lemon lub orange curd.

Krem możemy wykorzystać na różne sposoby, do przekładania ciastek, do tortów, na desery, do tart.
Krem można do tygodnia przechowywać w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciez_roznych_stron_swiatakonkurs_fotosłodkie_walentynki

Komentarze

Podobne przepisy

Tartaletki serowe z malinami

Dodane przez: Skotka

Tartaletki serowe z malinami

Szybki deser z owocami. Można zrobić...

image-00n5if9

Dodane przez: moniachan

Tartaletki z ricottą (Ricottki)

Pyszne tartaletki, które są idealne...

Tartaletki z musem malinowym

Dodane przez: mysza75

Tartaletki z musem malinowym

Mocno malinowe tarteletki z nutą...

tartaletki z malinami

Dodane przez: kasiunia860

TARTALETKI Z MALINAMI

Kruche tartaletki połączone z pysznymi...

Karmelowe tartaletki z czekoladą

Dodane przez: Kuchnia Marty

Karmelowe tartaletki z czekoladą

Karmelowe tartaletki z czekoladą...

Tartaletki z jabłkowym kisielem

Dodane przez: Jaga85

Tartaletki z jabłkowym kisielem

Kisiel podany w kruchych babeczkach...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE