Kruche spody pod babeczki

4.51 (192 ocen)

Najprostszy przepis na kruche ciasto na babeczki lub spód do mazurków.Bardzo delikatne, kruche, lekko sypkie, rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • ok. 20 szt.

    * 150g mąki krupczatki
    * 50g mąki ziemniaczanej
    * 50g cukru pudru
    * 100g masła
    * 1 żółtko
Wystaw ocenę:

4.51 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruche spody pod babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Moja wersja podania babeczek. 1.
    Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło i rozcierać palcami, aż powstaną okruszki.
    Dodać żółtko i zagnieść gładkie ciasto
    Ciasto zawinąć w folię, włożyć na 30 minut do lodówki.

  • 2. Rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wyklejać foremki. Można też odrywać po kawałku ciasta, rozwałkowywać i takim małym placuszkiem wyklejać foremkę (ja preferuję ten sposób).
    Piec 8-10 minut w temp. 180 stopni na złoty kolor.

Porady

Babeczki doskonale się przechowują.Można je przechowywać w pudełku metalowym .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować