Kruche słodkie miseczki wypełnione kwaskowymi wiśniami i agrestem z cukrową skorupką

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

słodkie kruche miseczki i kwaskowe owoce lata -wiśnie i agrest-całość nieziemsko smaczna!

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • około 2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 żółtka
    200g masła
    1, 5 łyżki cukru pudru
    2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
    około 1 , 5 szklanki wiśni
    około 2 szklanki agrestu
    1 łyżka cukru grubego kryształ
    oraz cukier puder do oprószenia po upieczeniu ale niekoniecznie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche słodkie miseczki wypełnione kwaskowymi wiśniami i agrestem z cukrową skorupką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce płuczemy.
    Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy gładkie ciasto.
    Wkładamy je do woreczka i odkładamy na około 30 minut do lodówki.
    Po tym czasie ciasto wałkujemy niezbyt cienko , około 1-1, 5 cm grubości , wycinamy koła, i wylepiamy nimi zewnętrzne dno szklanki odwróconej ku górze.Tak wylepione ciastem szklanki wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy około kwadrans aż ciasto nie będzie lużne Potem wyjmujemy , delikatnie ściągamy miseczki ze szklanek i wypełniamy je owocami, wierzch lekko oprószamy cukrem kryształem. i spowrotem wkładamy do piekarnika. Babeczki pieczemy przez około 20 minut na złoty kolor w temp 200 stopni. Studzimy.Smacznego:)

Porady

dno szklanki lekko smarujemy olejem wtedy ciasto łatwo zejdzie po podpieczeniu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować