Ciasto bardzo proste w wykonaniu a smak wyborny. Jak to mówią sekret tkwi w prostocie i tak jest w tym przypadku. To połączenie kruchego ciasta ze śliwkami oraz chrupiącą i słodką kruszonką.
1 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
śliwki - umyte i wypestkowane
( prostokątna forma 30x24 cm )
ciasto kruche:
200 g maki może być puszysta KRUPCZATKA
200 g zimnego masła lub margaryny Kasia lub Palma
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
4 żółtka
parę kropel olejku waniliowego
Kruche śliwkowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, wymieszać z sola, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, olejkiem waniliowym, dodać pokrojone na kawałki zimną margarynę, zagnieść wszystko, dodać żółtka i szybko wyrobić ciasto. Zawinąć w folie i włożyć na pól godziny do lodówki.
Między czasie ze składników na kruszonkę przygotowujemy kruszonkę i również wkładamy ją do lodówki.
Przygotować formę, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto lekko rozwałkować i wyłożyć nim formę. Następnie położyć na wierzch ciasta połówki śliwek - skórką ku dołowi i lekko je dociskając do ciasta. Następnie wierzch posypać przygotowaną kruszonką.
Ciasto wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika do temp 180 stopni. Piec jakieś 30-40 min. uważając by kruszonka się za bardzo nie spaliła z wierzchu. Gotowe ciasto wyjąć i ostudzić. Na koniec można posypać cukrem pudrem gdy już przestygnie.
Komentarze