KRUCHE ŚLIWKOWE z KRUSZONKĄ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto bardzo proste w wykonaniu a smak wyborny. Jak to mówią sekret tkwi w prostocie i tak jest w tym przypadku. To połączenie kruchego ciasta ze śliwkami oraz chrupiącą i słodką kruszonką.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • śliwki - umyte i wypestkowane

    ( prostokątna forma 30x24 cm )

    ciasto kruche:

    200 g maki może być puszysta KRUPCZATKA
    200 g zimnego masła lub margaryny Kasia lub Palma
    szczypta soli
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru
    4 żółtka
    parę kropel olejku waniliowego

    kruszonka:

    2 łyżki masła / margaryny
    2-3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto

Kruche śliwkowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, wymieszać z sola, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, olejkiem waniliowym, dodać pokrojone na kawałki zimną margarynę, zagnieść wszystko, dodać żółtka i szybko wyrobić ciasto. Zawinąć w folie i włożyć na pól godziny do lodówki.

    Między czasie ze składników na kruszonkę przygotowujemy kruszonkę i również wkładamy ją do lodówki.

    Przygotować formę, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto lekko rozwałkować i wyłożyć nim formę. Następnie położyć na wierzch ciasta połówki śliwek - skórką ku dołowi i lekko je dociskając do ciasta. Następnie wierzch posypać przygotowaną kruszonką.
    Ciasto wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika do temp 180 stopni. Piec jakieś 30-40 min. uważając by kruszonka się za bardzo nie spaliła z wierzchu. Gotowe ciasto wyjąć i ostudzić. Na koniec można posypać cukrem pudrem gdy już przestygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować