Kruche ślimaczki z truskawkami

5 (197 ocen)

  • 60 min
  • Dla 9 osób

Słodkie, aromatyczne truskawki, kruche ciasto, idealne połączenie,świetna propozycja na szybki, smaczny deser

  • 60 min
  • Dla 9 osób

Składniki:

  • 2 i 1/4 szkl mąki
    7 łyżek masła
    4łyżki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 żółtko
    szczypta soli
    maślanka
    sok wyciśnięty z połowy cytryny
    2,5 szkl pokrojonych truskawek
    2-3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Ciastka

Kruche ślimaczki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło posiekać z mąką tworząc kruszonkę, dodać cukier, sól , żółtko, proszek do pieczenia,sok z cytryny, dodać tyle maślanki żeby ciasto się zlepiło, uformować kulę, wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować nie za cienko, prostokąt, rozłożyć pokrojone truskawki, posypać cukrem, zwinąć w roladę, pokroić na kawałki mi wyszło 9 kawałków , ułożyć w tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 50minut w 180 *C , po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować