Kruche ślimaczki z soczewicą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealne do barszczyku. Świetnie zastąpią paszteciki.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    2,5 szklanki mąki
    2/3 szklanki wody
    4 łyżki oleju
    1 jajko
    szczypta soli
    czubata łyżeczka proszku do pieczenia

    FARSZ:
    150 g zielonej soczewicy (surowej)
    1 średnia cebula
    masło
    bułka tarta
    sól, pieprz

Kruche ślimaczki z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę gotujemy do miękkości w 3 szklankach wody, aż cała woda prawie się wygotuje. Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na oleju, dodajemy do soczewicy. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz wedle uznania zagęszczamy bułką tartą.
  • 2. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, które następnie wałkujemy na cienki prostokąt.
  • 3. Na ten ,,prostokąt,, nakładamy równą warstwę farszu, dokładnie rozprowadzamy. Posmarowane farszem ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższej krawędzi.
  • 4. Następnie naszą ,,roladę,, kroimy na dość grube plastry, które następnie kładziemy na blachę wyłożoną folią aluminiową.
  • 5. Pieczemy 40 minut w 200 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy