Kruche serduszka

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kolorowe, kruche i słodkie. Powstałe z inspiracji książką "Paryski ekspres", w piątkowym cyklu "Przy jedzeniu się (nie) czyta!". Szczegóły na końcu przepisu.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 500 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - kardamon: 1 szczypta
    - masło: 250 gramów
    - cukier: 100 gramów
    - jaja: 2 sztuki
    - kukruma: 1 szczypta
    - czerwony barwnik: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruche serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki usyp górkę, dodaj szczyptę soli i cukier. W środku mącznej górki zrób wgłębienie, wbij w nie jajka i wkrój kawałki masła. Składniki posiekaj szerokim nożem, dodaj kardamon i do jednej części kurkumę, do drugiej barwnik. Zagnieć ciasto i wyrób je ręcznie na jednolitą, gładką kulę. Zawiń ją w folię i wstaw do lodówki na godzinę.
  • 2. Rozgrzej piekarnik do 180oC. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je na placek o grubości ok. 4 mm (czyli nie za gruby, nie za cienki – bo będzie się rwać). Foremką wykrój ciasteczka i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 10-12 minut.
  • 3. Ciasteczka zrobiłam pod wpływem inspiracji książką "Paryski ekspres". Jej recenzję i więcej przepisów na słodkości inspirowane literaturą znajdziesz na moim blogu kulinarno-literackim bookmeacookie.blogspot.com
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować