Kruche sakiewki z marmoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Takie sakiewki to krótka chwila przyjemności po ciężkim dniu.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g mąki tortowej
    1/2 szklanki cukru
    120 g masła
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    marmolada wieloowocowa twarda
    cukier puder

Kruche sakiewki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sakiewki przed włożeniem do piekarnika 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy masło i siekamy nożem na drobne kawałki. Następnie dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią aluminiową i chłodzimy pół godziny w lodówce. Po tym czasie cienko rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego kółka o średnicy ok 12 cm. Na każde kółko nakładamy pół łyżeczki marmolady, unosimy brzegi ciasta i wszystkie zlepiamy razem, zamykając nadzienie w sakiewce. Pieczmy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do zrumienienia ciasteczek czyli ok 15 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy