Kruche rurki z kremem

4.5 (191 ocen)

  • 20 min

Niezwykle kruche i delikatne, smakują każdemu koneserowi słodyczy a także tym, którzy od nich stronią. Mają jedną wadę rozchodzą się w tempie expresowym.

  • 20 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
    250 gram śmietany 18%
    250 gram masła
    szczypta soli
    cukier do obtaczania rurek
    0,5 l śmietanki 30%
    łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery Rurki Krem

Kruche rurki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rurki z kremem 1. Ciasto:
    Z mąki, śmietany, masła i soli zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować na cieniutko ok 2-3mm i wycinać paski o szerokości 1-1,5cm. Paseczki nawijać na nasmarowane masłem foremki do rurek następnie obtoczyć w cukrze. Piec 15 min w 190 stopniach na złoty kolor. Ostudzić
    Krem:
    Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
    Gotowy krem przełożyć w rękaw cukierniczy i nadziewać rurki.
    Z podanej porcji wychodzi w zależności od szerokości pasków i grubości ciasta 40-50 rurek długości 9cm.
    Smacznego!

Porady

Rurki można upiec dzień wcześniej i przechować w szczelnym pudełku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować