Niezwykle kruche i delikatne, smakują każdemu koneserowi słodyczy a także tym, którzy od nich stronią. Mają jedną wadę rozchodzą się w tempie expresowym.
20 min
Składniki:
0,5 kg mąki
250 gram śmietany 18%
250 gram masła
szczypta soli
cukier do obtaczania rurek
0,5 l śmietanki 30%
łyżka cukru pudru
Kruche rurki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Z mąki, śmietany, masła i soli zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować na cieniutko ok 2-3mm i wycinać paski o szerokości 1-1,5cm. Paseczki nawijać na nasmarowane masłem foremki do rurek następnie obtoczyć w cukrze. Piec 15 min w 190 stopniach na złoty kolor. Ostudzić
Krem:
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Gotowy krem przełożyć w rękaw cukierniczy i nadziewać rurki.
Z podanej porcji wychodzi w zależności od szerokości pasków i grubości ciasta 40-50 rurek długości 9cm.
Smacznego!
Porady
Rurki można upiec dzień wcześniej i przechować w szczelnym pudełku.
Komentarze