Kruche rożki z nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Są naprawdę pyszne, idealnie kruche, wprost rozpływające się w ustach oraz przy okazji niezwykle proste w przygotowaniu. Możecie je wypełnić swoim ulubionym nadzieniem lub uformować w kształt rogalików.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 20 sztuk)
    200g mąki pszennej
    110g masła/margaryny
    100g cukru
    1 jajko
    Dodatkowo:
    marmolada/nadzienie
    Ponadto:
    jajko do posmarowania wierzchu
    cukier do posypania (opcjonalnie)

Kruche rożki z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, schłodzone masło/margarynę, cukier oraz jajko należy umieścić w misce i szybko zagnieść do momentu dokładnego połączenie się składników.
    Ciasto wstawić do lodówki na około 30 minut, a następnie rozwałkować na grubość 4-5 mm.
    Placek pokroić na kwadraty o boku około 7 cm i na środku każdego z nich położyć po 1/2-3/4 łyżeczki nadzienia.
    Kwadraty złożyć po przekątnej delikatnie zlepiając wszystkie boki.
    Rożki przełożyć na formę wysłaną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem oraz opcjonalnie posypać cukrem.
    Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 17-20 minut w 180 stopniach.
    (Posiadam piekarnik gazowy.)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy