Są naprawdę pyszne, idealnie kruche, wprost rozpływające się w ustach oraz przy okazji niezwykle proste w przygotowaniu. Możecie je wypełnić swoim ulubionym nadzieniem lub uformować w kształt rogalików.
Kruche rożki z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, schłodzone masło/margarynę, cukier oraz jajko należy umieścić w misce i szybko zagnieść do momentu dokładnego połączenie się składników.
Ciasto wstawić do lodówki na około 30 minut, a następnie rozwałkować na grubość 4-5 mm.
Placek pokroić na kwadraty o boku około 7 cm i na środku każdego z nich położyć po 1/2-3/4 łyżeczki nadzienia.
Kwadraty złożyć po przekątnej delikatnie zlepiając wszystkie boki.
Rożki przełożyć na formę wysłaną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem oraz opcjonalnie posypać cukrem.
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 17-20 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Komentarze