Lekkie, kruche, rozpływające się w ustach. Do niedzielnej herbatki doskonałe.
1 godz. 30 min
Składniki:
2 szklanki mąki krupczatki
20 dag masła
1/2 szklanki cukru pudru
szklanka posiekanych orzechów (laskowe lub włoskie - ja użyłam pół na pół obu rodzajów)
cukier puder do posypania
Kruche rożki orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta wraz z lekko rozmiękczonym masłem zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę lub dłużej.
Wychłodzone ciasto dzielimy na części i na lekko oprószonej mąką stolnicy kształtujemy rożki. Mnie z całej porcji wyszło ok. 40 rożków. Układamy na blaszce (nie smarujemy jej tłuszczem) i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni. Długość pieczenia uzależniona jest od wielkości rożków. Trzeba pilnować bo łatwo je przypalić.
Zrumienione rożki zsuwamy z blaszki i od razu posypujemy obficie cukrem pudrem.
Komentarze