Kruche rożki orzechowe

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Lekkie, kruche, rozpływające się w ustach. Do niedzielnej herbatki doskonałe.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
    20 dag masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    szklanka posiekanych orzechów (laskowe lub włoskie - ja użyłam pół na pół obu rodzajów)
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruche rożki orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta wraz z lekko rozmiękczonym masłem zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę lub dłużej.
    Wychłodzone ciasto dzielimy na części i na lekko oprószonej mąką stolnicy kształtujemy rożki. Mnie z całej porcji wyszło ok. 40 rożków. Układamy na blaszce (nie smarujemy jej tłuszczem) i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni. Długość pieczenia uzależniona jest od wielkości rożków. Trzeba pilnować bo łatwo je przypalić.
    Zrumienione rożki zsuwamy z blaszki i od razu posypujemy obficie cukrem pudrem.

Porady

Ciastka najlepiej smakują następnego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować