Kruche rogaliki z nadzieniem porzeczkowo-cytrynowym

  • wyświetlono: 761 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Niezwykle kruche drożdżowe rogaliki. Bardzo szybko znikają:)

profilowe
  • 45 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

Na około 45 sztuk
4 szklanki mąki (szklanka 250ml)
250g masła
5 dag drożdży świeżych
2 łyżki cukru
1 łyżka mleka
szczypta soli
2 duże jaja
1/2 szklanki śmietany 18%
dżem z czarnej porzeczki (około 300ml)
1 cytryna
szczypta cynamonu

Sposób przygotowania przepisu:

Kruche rogaliki z nadzieniem porzeczkowo-cytrynowym

  • 1. Dżem porzeczkowy przekładamy do rondelka. Podgrzewamy od czasu do czasu mieszając. Cytrynę myjemy i parzymy skórkę. Ścieramy skórkę z całej cytryny i dodajemy do dżemu, mieszamy. Cały czas podgrzewając dodajemy szczyptę cynamonu (odrobinę na czubku łyżeczki). Mieszamy, podgrzewamy jeszcze chwilkę. Odstawiamy do ostudzenia.
  • 2. Z drożdży, łyżki cukru i łyżki mleka przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy na 5 minut.
  • 3. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, pokrojone na kawałki zimne masło, jedno jajo, śmietanę oraz zaczyn. Ciasto siekamy nożem do połączenia składników. Następnie szybko zagniatamy. Dzielimy na 8 części. 7 części zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce.
  • 4. 8 część rozwałkowujemy bardzo cienko na stolnicy. Wycinamy koło za pomocą np. talerza (ok 25cm średnicy). Koło dzielimy na 8 części (jak pizzę). Na każdą z części nakładamy przygotowany dżem około 1/3 łyżeczki (przy samej górze najkrótszego boku trójkąta). Zwijamy rogalika. Podobnie postępujemy z pozostałymi trójkątami.
  • 5. Rogaliki przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Smarujemy każdego rogalika roztrzepanym jajem.
    Pieczemy około 10 minut w 180C (aż się zarumienią).
  • 6. Gdy jedna partia rogalików się piecze przygotowujemy drugą, postępujemy tak aż do wyczerpania ciasta.

Porady

Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciastka rogaliki może polukrować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

rogaliki drożdżoweCiastka krucherogaliki maślanerogaliki krucherogaliki nadziewane

Komentarze

Podobne przepisy

Kruche rogaliki waniliowe z jabłkiem

Dodane przez: Ania321

Kruche rogaliki waniliowe z jabłkiem

Pyszne rogaliki z kruchego ciasta,...

Rogaliki serowe z nadzieniem serowym

Dodane przez: agarybak76

Rogaliki serowe z nadzieniem jabłkowym

Dodatek sera sprawia, że ciasteczka...

Rogaliki z orzechowo-korzennym nadzieniem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Rogaliki z orzechowo-korzennym nadzieniem

Święta to magiczny czas, który...

image-10if9d4

Dodane przez: Marica738

Ciastka cytrynowe orzeszki z mocno cytrynowym...

Pyszne orzeźwiające nadzienie...

prosiaczki- nadziene ciasteczka:)

Dodane przez: Maggie79

PROSIACZKI- KRUCHE CIASTECZKA Z NADZIENIEM

fajne ciastka do wykonania z dziećmi...

Kruche pierożki z kajmakowym nadzieniem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Kruche pierożki z kajmakowym nadzieniem

Idealnie kruche, bo ciasto przygotowane...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE