Kruche rogaliki z budyniem

4.5 (157 ocen)

Przepyszne, kruche rogaliki z waniliowym kremem. Idealne do kawy lub herbaty.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    250g maki pszennej
    200g mąki krupczatki
    200 g zimnej margaryny
    100 g cukru pudru
    2 jajka

    Budyń:
    300 ml mleka
    4 łyżki domowego cukru waniliowego
    3 żółtka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    białko do posmarowania rogalików
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Kruche rogaliki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rogaliki z budyniem 1. Budyń: żółtka dokładnie wymieszać rózgą z cukrem i obiema mąkami. Mleko doprowadzić do wrzenia, gorące wlewać cieniutkim strumieniem do żółtek, szybko mieszać aby nie powstały grudki. Wstawić ponownie na gaz i cały czas mieszając podgrzewać ok 2 min. do zgęstnienia. Przykryć folia i wystudzić.

    Ciasto: Obie mąki, cukier i margarynę dokładnie posiekać. Dodać jajka i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę kwaśnej śmietany lub podsypać mąką. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.

    Ciasto podzielić na 4 części. Każdą cienko rozwałkować na okrąg (aby rogaliki były równe odcinam sobie koło od dużego talerza). Każde koło podzielić na 8 części. Z szerszej strony kłaść łyżeczkę budyniu, zwijać rogaliki. końce zlepić aby budyń nie wypłynął podczas pieczenia.

    Rogaliki piec ok 15 minut w 180 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasto i budyń można przygotować sobie dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń waniliowy Budyń

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować